Inrikes

Karin Rågsjö toppnamn till riksdagen

Karin Rågsjö.

Inrikes

Jonas Sjöstedt och Karin Rågsjö toppar förslaget till Vänsterpartiet Storstockholms riksdagslista.
De övriga som föreslås till valbara platser – förutsatt att V får lika många mandat som förra valet – är Amineh Kakabaveh, Jens Holm och Nooshi Dadgostar. Jonas Sjöstedt beräknas komma in i riksdagen på Västerbottens vallista.
Marianne Ramström, sammankallande i valberedningen, framhåller särskilt att valberedningen har arbetat med att få en bredd på listan vad gäller kön, bakgrund och ålder.
– De flesta i riksdagsgruppen i dag är runt 40. Vi tycker att vi bör ha både äldre och yngre. Karin är lite äldre, Nooshi är lite yngre.

Dubbla glasögon

Det var inte en enig valberedning som tog beslutet. Tre ledamöter har gjort reservationer. Däremot ska alla ha varit eniga om toppnamnet Karin Rågsjö, enligt Marianne Ramström.
Karin Rågsjö beskriver sig själv som ”ensam mamma från arbetarklassen som har arbetat rätt hårt och som har gjort en klassresa”, när Flamman ringer upp. Klass nämner hon som en viktig drivkraft.
– Man brukar prata om genusglasögon, men jag har dubbla glasögon, genus och klass.
Hon har arbetat mycket med sociala frågor och gick med i partiet relativt sent, 1997. Det vill hon också bidra med i riksdagsarbetet.
– Allas rätt till utbildning och ett bra liv, oavsett var du kommer ifrån. Vi måste också lyfta att arbetslinjen har blivit fattiglinjen och hur det skapar snälla och tysta medarbetare på arbetsplatserna.
Den slutgiltiga riksdagslistan spikas på V Storstockholms valkonferens i februari.

    Inrikes