Ledare

Leonidas Aretakis: Kazakstans invånare har all anledning att vara arga

Folk stormar stadshuset i Almaty. Yan Blagov/AP/TT.

Oligarkerna gömmer pengar i väst medan folket lever i fattigdom.

Ledare

”De som inte ger upp kommer att elimineras”. Så sade Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev om de mest omfattande protesterna sedan självständigheten, och bad polisen skjuta demonstranter utan förvarning.

Bilderna är dramatiska: traktorer som körs in i affärer, regeringspalats i lågor och folkmassor som kraschar in i polislinjer. Hittills har 164 personer dödats och över 10 000 gripits. Putin har också visat att han inte behöver någon utländsk provokation för att intervenera i grannländerna.

Den tändande gnistan var höjda bränslepriser, men det finns fler skäl att vara förbannad. Trots att landet är regionens rikaste ligger medianlönen på 2 000 kronor och klyftorna har dessutom ökat under pandemin. De superrikas pengar bor dock tryggt i väst. Enligt en ny rapport har den kazakiska eliten gömt undan mer än 6,5 miljarder kronor i lyxfastigheter i London, pengar som tillhör folket men som tvättas rena av brittiska jurister, mäklare och banker.

Enligt ekonomen Branko Milanovic grundar dessa medtjuvar sedan demokratifrämjande tankesmedjor – vilket ger plundringen ett vackert ideologiskt skimmer, samt ger parlamentarismen ett dåligt rykte i hela regionen. Systemet är riggat emot det kazakiska folket. Inte konstigt att tålamodet är slut.

  • Kazakstan
  • ojämlikhet
  • Oligarker
  • pengatvätt

Ledare