Inrikes

Klartecken för oljeborrning i Arktis

Inrikes

I slutet av förra veckan ställde sig regeringen bakom EU-kommissionens förslag att borra efter olja i Arktis. EU-kommissionen har framhållit att utvinningen av olja ska ske på ett så skonsamt sätt som möjligt för den känsliga miljön i området. Men kritiker menar att oljeborrningarna är katastrofala ur miljösynpunkt.
– Klimatet tål inte att man bränner den kol och olja som finns tillgänglig redan idag. Den arktiska oljan måste stanna kvar där den ligger, säger Max Andersson, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Regeringens trovärdighet sänks
Det uppskattas att mellan 20-25 procent av världens oupptäckta oljetillgångar finns i Arktis, men det har tidigare inte setts som ekonomiskt gångbart att borra efter olja där. Något som kan komma att ändras när isen i Arktis smälter samtidigt som oljepriserna stiger.
– Att den arktiska isen smälter ska inte ses som en möjlighet att borra efter olja. Det är en varningsklocka för den globala uppvärmningen, säger Max Andersson.
Gruppen Klimataktion påpekar att regeringens beslut att stödja provborrningarna sänker dess trovärdighet inför klimattoppmötet nästa vecka.
– Tajmingen är underbar. Tre dagar återstår till klimatmötet i Köpenhamn. Det ledarskap i klimatförhandlingarna som Sveriges regering skryter med är inte värt särskilt mycket. Man gör precis tvärtemot vad man säger, säger gruppens talesperson Mikael Malmaeus.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet i EU-nämnden. Max Andersson betonar på sin blogg att det ännu inte finns tillstånd att borra, även om kommissionen ställt sig positiv till det. Därför finns fortfarande stora möjligheter att påverka EU:s Arktispolitik.

    Inrikes