Inrikes

Klimataktivister blockerar centrala Stockholm

Den första större XR-aktionen efter coronapandemin, i Stockholm 26 april 2022.

Ett hundratal klimataktivister blockerar Hötorgskorsningen i centrala Stockholm. De tillhör aktionsgruppen Extinction Rebellion, som efter en ofrivillig paus under coronapandemin nu mobiliserar på nytt.
Inrikes
Aktivistnätverket gjorde under tisdagen så kallade svärmningar – korta blockader av olika sorters infrastruktur – och stationerade sig sedan i Hötorgskorsningen, där minst två personer har limmat fast sig. Stämningen var vid 18-tiden ännu lugn, med ett 20-tal poliser och ordningsvakter, fem polisfordon och en polishelikopter på plats.
En av aktivisterna på plats heter Amelie Bentz. Hon har ansvar för just poliskontakten och berättar att det gått lugnt till under dagen.
– De vet att vi gör civil olydnad, vi skulle aldrig vara aggressiva mot allmänheten till exempel. Vi håller stenhårt på det och det vet polisen om.
Bentz har varit engagerad i klimat- och miljöfrågor sedan kärnkraftsstriden på 70-talet.
– Klimatfrågan är den viktigaste vi har att förhålla oss till. Jag kan många gånger tycka att den kommer i skymundan. Naturligtvis måste Ukraina komma i förgrunden, men jag tycker det finns en risk då att den viktiga klimatfrågan glöms bort.
Vad har du gjort hittills som poliskontakt?
– Min roll är att vara en förbindelselänk mellan polis och de beslut som fattas här, säger hon och gestikulerar omkring sig.
– Om polisen säger till exempel ”nu har ni tio minuter på er” så går jag tillbaka till aktivisterna och ber dem ta ställning till det.
Och vad är beskedet från er och polisen just nu?
– Att om de avlägsnar sig frivilligt nu så är det det som gäller. Men det finns många olika uppfattningar om hur länge man vill stanna. Till syvende och sist är det var och ens eget beslut.
Bland budskapen från aktivisterna hörs ramsor, ofta på engelska, om att bevara fossila bränslen i marken och kämpa för klimaträttvisa. En person som klättrat upp i en träställning ropar i en megafon:
– Jag sitter inte här för att det är mitt intresse eller för att jag värnar om naturen. Jag sitter här för att 30 miljarder kronor om året går till fossilindustrin.
Olydnadsnätverket Extinction Rebellion (XR) bildades i Storbritannien hösten 2018 och bidrog, tillsammans med Greta Thunbergs rörelse Fridays for future, till den omfattande globala klimimatmobiliseringen året därpå. Under coronapandemin har de synts mindre i offentligheten, men de är nu åter aktiva på flera håll i världen. Den svenska grenen planerar att fortsätta fram till valet i höst.
  • extinction rebellion
  • klimataktivism
  • xr

Inrikes