Inrikes

Klimataktivister blockerar Göteborgs hamn – flera fartyg stoppade

En kajak i Göteborgs hamn. FOTO: Extinction Rebellion

Aktivistgruppen Extinction Rebellion genomför i dagarna ett flertal aktioner i Göteborg, som de utsett till “Sveriges fossilhuvudstad”.

Inrikes

 

På fredagsmorgonen tog sig en handfull aktivister i kajaker ut i Skarvikshamnen i Göteborg, samtidigt som en annan grupp blockerade landvägen till oljeterminalen. Vid lunchtid väntades flera tankfartyg lastade med olja passera in och ut i terminalen.

– Med vår hamnaktion vill vi uppmärksamma på det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikerna har beslutat att vi ska bli fossiloberoende till 2030, säger Anneli Ängdervik, som deltar i aktionen, i ett pressmeddelande.

På det kommunala bolaget Göteborgs Hamnar AB menar Stefan Strömberg, presskontakt, att man pausade transporter in och ut ur hamnen av säkerhetsskäl.

– Det har haft en visst påverkan, det har det, det finns fartyg som skulle lämnat och det finns vissa som skulle ha anlöpt som har fått vänta nu.

Vad får det här för effekter mer långsiktigt?

– Jag har lite svårt att avgöra vad det kostar, men det är klart att man vill avgå på utsatt tid. Sen är det väl tyvärr inte jätteovanligt att det blir förseningar av andra skäl heller.

Göteborgs energihamn hanterar varje år 20 miljoner ton råolja, bensin och diesel och har också landets största depåverksamhet. Hamnen som helhet har som ambition att sänka sina koldioxidutsläpp med 70 procent fram till 2030.

    Inrikes