Att blanda ut bensinen med biodrivmedel är att spä ut en koldioxidkälla med en annan. Talar man inte klarspråk om det riskerar biodrivmedel att bli en dyr men effektlös grönmålning.
Regeringen öppnar nu för ökat användande av biodrivmedel. Fram till 2030 ska inblandningen ökas till 28 procent för bensin och 66 procent för diesel. De beräknar att Sveriges totala utsläpp därmed kan minska med så mycket som 14 procent. Men biodrivmedel släpper ju ut lika mycket koldioxid som vanlig bensin när det används i en förbränningsmotor. Hur tänker de? Ett skäl är att det finns ett tryck på att Sverige måste minska sina utsläpp, samtidigt som andra sätt som verkligen sänker utsläppen är mer krävande.
Bakom beräkningarna om biodrivmedlens fördelar ligger ett svagt teoretiskt resonemang om att den biologiska råvara drivmedlet producerats av tagit upp koldioxid när den växt. Men det finns väldigt många hakar i detta resonemang. Tänk om det fick växa något annat på dessa arealer, som verkligen tog upp koldioxid och som sedan inte brändes upp i bränslemotorer. Det talas om att använda skogsråvara, men det vore mycket vettigare att använda träet som exempelvis byggmaterial i stället för betong. En del påpekar också att det tar 20–30 år innan skogen växer upp och krisen måste lösas nu. Men problemen är djupare ändå.
Det etanol som produceras i Brasilien bidrar som vi redan vet till avskogningen av Amazonas. Jordbruksmark används till att producera energi med hög avkastning i stället för mat, samtidigt som många fattiga inte har mat för dagen.
Och även om vi eliminerar alla miljöproblem i produktionen kvarstår faktum: det produceras lika mycket koldioxid i motorerna. Resultatet blir i stället att vi legitimerar ett ohållbart system med förbränningsmotorer. För att spetsa till det: de fossila bränslena har skapats från samma typ av biologiskt material i en process som varat miljoner år. Nu har vi bara blivit mer otåliga och vill ha tillgång till dem direkt.
Vid en stor produktion av biodrivmedel kommer det att finnas ännu mer drivmedel som kan öka på koldioxidutsläppen. Troligen sänker det oljepriset som då i stället kan säljas på nya marknader. Vi bygger oss fast i en struktur med förbränningsmotorer.
Det talas mycket om förnybara drivmedel. Detta är en rest från diskussionen för ett trettiotal år sedan då man talade om att oljan skulle ta slut. Det var då miljörörelsen omhuldade biobränslen, men den rådande klimatkristen kräver andra lösningar, som eldrift från sol och vind, vätgas, mer kollektivtrafik, mer cyklande. Kort sagt: en rejäl omställning.
Det är sorgligt att se hur Miljöpartiets förfall nu gör att man föreslår dessa fejklösningar. Partiet har i regeringsställning helt tappat kompassen. Kanske ligger problemet till och med ännu djupare: partiet representerar en medelklass som föredrar att grönmåla för att det känns bra utan att behöva göra några riktiga förändringar eller uppoffringar.
Vänsterpartiets hållning är inte heller glasklar. Vi talar bara om fossilfritt, inte koldioxidfritt. Jag får en känsla av att vi inte vågar tala klarspråk, eftersom det finns en föreställning att biodrivmedel är miljövänliga. Det är de inte och det är livsviktigt att vi inte löser klimatkrisen med ickelösningar.
Hayao Miyazaki grundade Studio Ghibli på 1985, tillsammans med Isao Takahata. Foto: Armando Gallo/AP.
Studio Ghibli är inte Japans version av Disney, utan dess antites. Flera av studions animatörer har rötter i den japanska kommuniströrelsen – och vill med sina filmer hylla det kreativa arbetet och den mänskliga solidariteten.
En av de senaste årtiondenas mest framgångsrika filmstudior har sina rötter i fackföreningen vid Toei Doga, animationsavdelningen vid ett av Japans största filmbolag.
På 1960-talet var branschens villkor brutala: tecknarna förväntades pumpa ut hundratals teckningar varje dag för tv-serier som Astro boy. Tidsramarna var snäva, kvaliteten oviktig – minst en animatör dog faktiskt på jobbet.
Två av fackets mest framträdande skyddsombud var de unga animatörerna Hayao Miyazaki och Isao Takahata (bilden). Det finns ett fotografi där Miyazaki, med megafon i handen, leder en strejk. 20 år senare skulle han och Takahata gå sin egen väg och grunda Studio Ghibli.
Ghibli skulle vara allt som de etablerade studiorna inte var – samtidigt som man förblev trogen sin ambition att skapa populär underhållning. Deras flödande, rika animationer skildrade öppet farorna med miljöförstörelse, krig och kapitalism, men lyckades ändå – likt hjälten i Porco Rosso – glida under den politiska radarn.
”Jag måste säga att jag hatar Disneys verk”, kunde Miyazaki inte låta bli att säga, trots att Ghibli 1996 skrev ett distributionsavtal med det multinationella konglomeratet.
Ghiblis filmer är aldrig propagandistiska, men i sitt avslappnade berättande har de förmedlat en speciell sorts ekosocialism. Miyazaki och Takahata är bland de få marxistiska filmskapare som hantverkaren och tänkaren William Morris förmodligen skulle ha kallat själsfränder.
Studions politiska linje har heller aldrig varit någon hemlighet. Regissören Mamoru Oshii (Patlabor, Ghost in the shell) – med bakgrund i den frihetliga nyvänstern – kallade år 1995 Takahata för en ”stalinist” och beskrev Miyazaki som ”lite av en trotskist”. Studion själv kallade han för ”Kreml”.
Toeis fackklubb, likt många andra på 60-talet, kontrollerades till stor del av Japans kommunistiska parti. Och även om Miyazaki sagt att han aldrig var betalande medlem råder det inga tvivel om att både han och Takahata sympatiserade med partiet.
Rörelse. Studio Ghibli har en okänd historia, rotad i japansk arbetarkamp. Foto: ”Min granne Totoro” (1988) Studio Ghibli.
Några diskreta antydningar går att hitta i deras filmer. Stridspiloten i Porco Rosso (1992) vägrar till exempel att gå med i Mussolinis flygvapen. ”Hellre gris än fascist”, utbrister han.
I en annan scen sjunger hans älskade Gina på Pariskommunens hymn ”Le temps des cerises” (”Körsbärens tid”).
Men Ghiblis politik märks allra mest i deras verk som skildrar landsbygden – i Japan och på andra håll – och där naturen framträder både som dröm och mardröm.
Studio Ghibli har sitt säte i Tokyo, världens största storstad, och kanske är det just avsaknaden av en närliggande landsbygd som gör att den fått en så central plats i deras filmer.
I Min granne Totoro (1988) hjälper de förtrollade skogsvarelserna två stadsbarn att hantera att deras mamma är sjuk. En än tydligare politisk landsbygdsvision finns i Laputa – slottet i himlen (1986), där en pojke från en gruvby utforskar ett förstört, svävande slott från ett utdött högteknologiskt samhälle som nu bekämpas av giriga aristokrater.
Filmen inspirerades direkt av Miyazakis och Takahatas resa till södra Wales 1985. De reste dit för att samla material till en film om industrialismen, och fann märkliga landskap av terrasshus, gruvor, berg och stålfabriker. För den som känner till Wales är filmen märkligt bekant – och inte bara visuellt. Av en slump befann de sig där strax efter den stora gruvarbetarstrejken 1984–85. Året därpå uttryckte Miyazaki sin beundran för den ”verkliga känslan av solidaritet” han upplevde i gruvbyarna – något som tydligt präglar filmen.
Studio Ghiblis världar är inte bara drömmar; de är arbetslandskap, sällskapsrum, och utopier i miniatyr.
Liksom den föregående filmen Nausicaä från Vindarnas dal (1984), är Slottet i himlen en hyllning till en särskild syn på naturen – och på arbete. Trots groteska inslag i vissa filmer har Ghibli aldrig intresserat sig för det cyniska eller provokativa. Redan 1982 sade Miyazaki att han avvisade den post-1968-anda som genomsyrade den nihilistiska seriegenren gekiga: ”Det är bättre att säga ärligt att det som är gott är gott, det som är vackert är vackert.” Och om det är något han och Takahata konsekvent framställer som just vackert är det manuellt arbete.
Från smedjorna i Slottet i himlen till kvinnorna som bygger flygplan i Porco Rosso så kryllar Ghiblis filmer av människor som tillverkar saker. Visst har man ibland karikerat filmerna som teknikfientliga med tanke på det återkommande temat med miljöförstöring, inte minst i Ponyo (2008), som handlar om klimatförändringar.
Men Studio Ghibli bygger snarare på konstnären och socialisten William Morris idé om skillnaden mellan ”nyttigt arbete” och ”meningslöst slit” – det senare skildras särskilt väl i det oändliga, despotiskt organiserade arbetet i Spirited away (2001).
Pastellsocialism. Exploatering och klassförtryck förklätt till barnfantasi i Spirited away (2001).
Redan 1979 kritiserade Miyazaki Japans mecha-serier för deras barnsliga och alienerade syn på teknik. Han föredrog att hjälten själv skulle bygga sin maskin, reparera den och lära sig använda den – precis som karaktärerna gör i Ghiblis filmer. De rymmer både beundran för människans skaparkraft och avsky för dess konsekvenser – som i The wind rises (2013), där konstruktionen av Mitsubishis A6M-flygplan skildras med både kärlek och oro för hur det senare användes i japansk imperialism.
Takahata förblev marxist till sin död 2018. Miyazaki däremot förlorade sin tro under 1990-talet, när han färdigställde mangaversionen av Nausicaä. Han beskrev det som att han ”blev en politisk avfälling”, och kallade marxismen för ett misstag – inte på grund av någon yttre händelse, utan av filosofiska skäl. Han ifrågasatte den romantiska arbetarkulten (”massorna är kapabla att göra ett oändligt antal dumheter”) och avfärdade marxistisk materialism och framstegsoptimism.
Själv beskrev han det som att han ”återgått till att vara en riktig dumbom”, men att han samtidigt var delägare i en miljardindustri med Disney kan förstås också ha spelat in. Ghibli må ha bättre arbetsvillkor än de flesta japanska animationsstudior, men är fortfarande ett kapitalistiskt företag.
Radikalism. Studio Ghibli har levererat subtil samhällskritik sedan 1980-talet, till exempel i antikrigsfilmen Eldflugornas grav (1988). Foto: Studio Ghibli.
Ändå finns där en konsekvent avsky mot krig. Takahatas Eldflugornas grav (1988) är kanske den starkaste antikrigsfilm som gjorts, medan The wind rises retade upp japanska nationalister med sin skildring av fascism. Och Det levande slottet (2004) kanaliserade raseriet över Irakkriget hos Miyazaki, som vägrade besöka USA under krigsåren. Slottet i filmen – organiskt, föränderligt, motsträvigt – är en kraftfull bild av teknik i samklang med människan. Även Spirited away är fullt av skräckbilder av industriell exploatering och klassförtryck, förklätt till barnfantasi.
Ghiblis mest dialektiska, och kanske mest subtilt marxistiska film, är Takahatas Bara i går (1991). Där reser den 30-åriga Taeko från ett otillfredsställande liv i Tokyo till landsbygden för att hjälpa till med skörden. En ung lantbrukare kör henne genom ett landskap av älvar, risfält och skogar – allt kärleksfullt animerat. Hon betraktar det i andakt och säger: ”Så vackert det är med naturen.”
Men bonden skrattar milt och säger: ”Stadsbor ser träd och åar och tackar naturen – men allt det här har formats av människor. Någons gammelmorfar har planterat det, grävt det, byggt det.”
I slutet av filmen bestämmer sig Taeko för att stanna – just för att hon inte varit åskådare, utan deltagare. Och Studio Ghiblis världar är inte heller bara drömmar; de är arbetslandskap, sällskapsrum, och utopier i miniatyr.
Översättning av Flamman.Ursprungligen publicerad i Jacobin.
Kretas olivodlingar hotas av torka och vattenbrist orsakade av klimatförändringarna. Foto: Leonidas Aretakis.
I en kretensisk by firar vi uppståndelsen med grillat lamm, krossat porslin och dans på borden. Men runt olivträden växer oron. För vad händer med byn, när regnet slutar komma?
I helgen firade jag ortodox påsk på Kreta, i byn där min pappa växte upp. På lördagskvällen lyssnade vi in på en aldrig sinande gudstjänstsång, som fortsatte ut på gatan till klockornas ringande vid tolvslaget. Då tog fyrverkerierna och smällarna vid, vars ekon från stenhusen borrade djupt in i bröstet. Överallt låg krossade tallrikar. Barnen var så söta i sina kliande kostymer och tyllklänningar.
På söndagen var det middag framför min farbrors lilla hus, med syskon, kusiner, och släktingar jag inte kan namnet på. Vin från plastflaskor, helgrillat lamm, och dans både på borden och bredvid den färgskiftande bluetooth-högtalaren. Högre upp på samma olivträdklädda kulle ligger mina farföräldrar begravda. Jag har aldrig sett pappa så glad.
När min farbror ropar ”du ser, ni är greker!” till oss mjäkiga svennar förstår jag instinktivt det som tyskarna kallar Heimat. Känslan av att höra ihop med en plätt jord, och kanske till ett folk. Att underkasta sig en tradition som ingen tror på, men som just därför knyter samman en by.
Dagen därpå läser jag att den katolska påven är död. Han har representerat den globaliserade traditionen, förvandlingen av sådana ”små gemenskaper” till en som spänner sig över hela världen.
Om det är en sak som hotar bylivet på Kreta är det inte transpersoner i omklädningsrummen, utan det förändrade klimatet.
Samtidigt finns det mycket med den nykonservativa vurmen för det lilla som klingar falskt. För om det är en sak som hotar bylivet på Kreta är det inte transpersoner i omklädningsrummen, utan det förändrade klimatet. Nu under våren är ön i sitt grönaste, men somrarnas torkor blir allt längre, och regnen allt färre.
Det har gjort vattenbristen på ön akut. Viktiga reservoarer som Aposelemisdammen har nått historiskt låga nivåer och sötvattensjön Kournas har nästan helt tömts. I flera kommuner har man därför infört sträng ransonering av vattnet. Trots det har långvarig torka och värmeböljor gjort att produktionen av olivolja och honung har minskat drastiskt, och har på vissa platser upphört helt. Detta slår särskilt hårt mot småbönder som min farbror.
Dessutom hotas öns stränder av kusterosion och stigande havsnivåer, vilket kan få stora konsekvenser för turismen. Värmeböljor och extremväder, som de dödliga översvämningarna 2022 som tog minst två människoliv, blir allt vanligare.
Men på Kreta har man alltid tagit sig an utmaningar tillsammans. Inte minst i områden med vänstertradition, som bergen kring Anogeia eller i regionen Rethymnon. Där finns formella jordbrukskooperativ som delar på inköp av maskiner, marknadsför sina produkter gemensamt, eller driver gemensamma olivpressar och mejerier. Samtidigt ser man allt fler solpaneler sticka upp mellan vinodlingarna.
Trots sin påstådda traditionalism vet den nykonservativa rörelsen inte ett skit om hur man förvaltar denna del av vårt arv – konsten att arbeta tillsammans när det blir tufft, och insikten att jorden är oss given gemensamt. Så när jag läser Timbrochefen PM Nilsson och sverigedemokraten Mattias Karlsson skriva gemensamma frihetsmanifest, där uppluckrat strandskydd framställs som räddningen för den vackra svenska landsbygden, blir jag full i skratt. Utan ett svar på klimatförändringarna kommer de aldrig att nå bortom pekoral.
Påsken slutar inte i graven, utan i uppståndelsen. Men högtiden är ingenting utan denna resa – från insikten om förlust, till viljan att börja om tillsammans. Och det är kanske denna återuppståndelse jag drömmer om. En återkomst för människor som organiserar sig, delar resurser, försvarar sina byar och sin jord. Eller, som påven uttryckte det i Laudato Si’ (2015), den första encyklikan som är helt ägnad åt miljöfrågor: Jorden är vårt ”gemensamma hem”, men människan har behandlat den som en ”soptipp”, och nu behövs en ”ekologisk omvändelse”.
Kanske är det just det som påsken har påmint mig om. Att förändring aldrig börjar i triumfen, utan i sorg. Som sedan övergår i gemensam handling.
Påve Franciskus kysser en flyktings fötter under en fottvagningsceremoni vid centret i Castelnuovo di Porto utanför Rom i mars 2016. Foto: Vatican media/AP.
Påve Franciskus död har inte bara lett till sorg i den katolska världen. För Italiens sociala rörelser innebär det att man har förlorat sin främsta progressiva kraft. ”Vårt arbete kommer bli mycket svårare framöver”, säger Richard Braude från flyktingrörelsen Arci Porco Rosso.
Jorge Bergoglio, mer känd som påve Franciskus, avled på måndagsmorgonen efter en tids sjukdom. I hela den katolska världen, från Lima till Seoul, sörjde troende den älskade, om än kontroversielle påven. Franciskus gärning har dock även inspirerat människor långt utanför kyrkans hägn.
Bergoglios socialt medvetna katolicism var inte given. När han vigdes till jesuitisk präst i Buenos Aires 1969 tog han avstånd från befrielseteologin som hade grundats vid ett möte i colombianska Medellín föregående år. För den socialt konservative Bergoglio var denna teologi med inslag av marxism för radikal. I stället fick han rykte om sig att stå för hård disciplin, något som lett till anklagelser om att han inte ska ha gjort tillräckligt för att skydda två biskopar som torterades under den argentinska militärjuntan.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänstern har halkat efter i diskussionen om Sveriges säkerhet, menar skribenten. Foto: Johan Nilsson/TT.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Debatten om Sveriges säkerhet har lämnat vänstern efter. Alltför ofta nöjer vi oss med att säga nej till Nato, nej till kärnvapen, nej till upprustning – men utan att själva formulera ett trovärdigt alternativ.
Det duger inte längre. Vi behöver en egen strategi, som utgår från verkligheten i Sverige och Norden, inte stormakternas karta.
När jag skriver ”vänstern” menar jag både den bredare arbetarrörelsen, fackföreningsrörelsen, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och den ideologiska vänster som länge förordat fred, solidaritet och internationellt samarbete. Det är dags att vi alla börjar tala mer konkret om vad trygghet betyder i en ny tid.
Sverige är numera medlem i Nato. Det har skett snabbt, utan ordentlig debatt, och med få kritiska röster som orkat diskutera konsekvenserna långsiktigt. När vänstern har protesterat har det ofta handlat om det vi är emot. Även om Natomotståndet varit ideologiskt och principiellt viktigt är tiden inne för att tala om vad vi vill bygga i stället.
USA flyttar fokus mot Asien. Europa bygger upp sin egen militära kapacitet. Stormakterna formar om sig. Finland har gått in i Nato med stor folklig uppslutning. Baltikum lever under permanent press. Och Sverige? Vi har gått med i Nato men fortfarande utan en egen, långsiktig strategi.
Det är dags att formulera en vänsterstrategi för trygghet – utan stormakter.
Det är inte bara ett militärt problem, det är ett ideologiskt vakuum. Och vänstern har inget att sätta emot.
Det är dags att vi formulerar en självständig säkerhetspolitik från vänster. En som utgår från våra värderingar men också från en analys av verkligheten.
Det handlar inte om att acceptera militarism, inte om att rättfärdiga rustningsspiraler, inte om att gå med i stormaktsspel. Det handlar om att förstå att om vi inte har en egen linje, då är vi bara reaktiva. Då är vi bara emot och det räcker inte längre.
Jag tror att en sådan strategi måste vila på fyra ben:
1. Självständig analys – inte andras karta
Vi måste förstå världen med egna ögon, snarare än genom Washingtons, Bryssels eller Kremls perspektiv. Sverige, liksom övriga Norden, har en egen historia, geografi, ekonomi och politisk verklighet. Vår analys måste börja där. Inte i generalstabernas kalkyler.
2. Försörjningsberedskap är också försvar
Säkerhet handlar om el, mat, vatten, läkemedel, kollektivtrafik och fungerande sjukvård. Det såg vi under pandemin. Det är där vänsterns säkerhetspolitik måste ta sin början. Att kalla det ”totalförsvar” är inte ett problem – det beror bara på vem som fyller det med innehåll.
3. Militär förmåga utan militarism
Att erkänna behovet av viss försvarskapacitet är inte detsamma som att bli militarist. Det är att se verkligheten. Den som vill stå utanför stormaktsallianser måste kunna försvara sin självständighet. Det betyder inte rustning för rustningens skull – men inte heller blind pacifism.
4. Nordisk samordning – på våra villkor
Sverige kan inte stå passivt inför hot mot Finland eller Baltikum. Vi är en del av samma region, samma historia och i viss mån samma öde. Men solidaritet får inte betyda underkastelse. Det nordiska samarbetet borde fördjupas civilt, försörjningsmässigt och strategiskt. Ett Norden som står tillsammans för demokrati, fred och beredskap, utan att styras av stormakternas prioriteringar.
Detta är inte ett färdigt program. Det är en inbjudan till samtal. Jag vill att vi börjar tänka strategiskt på riktigt. För om inte vänstern gör det, så kommer högern att sätta agendan. Då kommer ”trygghet” att betyda upprustning. ”Självständighet” att betyda lojalitet med Nato. Och ”solidaritet” att betyda tyst acceptans för andras krig.
Luckan på Starship-roboten måste låsas upp från beställarens mobil, innan matkassen – från en av Foodoras egna ”skuggbutiker” – kan plockas ut. Foto: Jacob Lundberg.
I och kring Stockholm experimenterar gigföretaget Foodora med automatiserade matleveranser, både på land och i luften. Men kommer de söta drönarbilarna att bli mer än en teknisk gimmick – och går de verkligen helt för egen maskin?
”Roboten är på väg. Anländer om 29 minuter.”
Den lilla ikonen på vad som ser ut som en radiostyrd bil rör sig sakta närmare redaktionshuset. Flammans reporter har fått en spårningslänk på mobilen, och ger sig ut för att genskjuta roboten innan beställningen kommit fram. Den är både lite snabbare och tar en lite annan väg än väntat, och det krävs att man småspringer efter för att hinna efter.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Via spelet ”Roblox” uppvaktas barn av medlemmar i våldssekter som 764 och No lives matter – för att sedan utpressas. Foto: Gorm Kallestad/NTB.
”No lives matter” är inte bara namnet på en våldsfixerad internetsekt. Det är också den logik som hela vårt samhälle följer. Om vi ska hejda rörelsen 764 måste vi förändras som samhälle.
Barn som tvingas strypa sina katter och rista in sina förövares namn i kroppen i direktsändning. En slumpvis utvald man med rullator i Hässelby som får ett knivhugg i ryggen.
När jag sett klart Linus Svenssons serie Dödens chattrum i tre delar på SVT Play är jag beredd på att gå med på Tidöregeringens alla straffskärpningar.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
De småländska Krösatågen trafikerar sträckor mellan Linköping i norr och Hässleholm i söder. Foto: Johan Nilsson/TT
För tre år sedan lanserades en rikstäckande tågbiljett i Tyskland. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se en motsvarande ”Sverigebiljett” – och enligt transportforskaren Jens Hylander kan det också vara ett sätt att bygga politiskt engagemang kring kollektivtrafiken.
Mellan 2000 och 2021 steg priset på en svensk kollektivtrafiksbiljett med 139 procent – en dubbelt så stor ökning som bensinpriset genomgick under samma tid, enligt SCB.
– Även efter att Bränsleupproret krigat som värst är det som att kollektivtrafiken undgår samma populistiska vrede, säger Jens Hylander (bilden), forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till Flamman.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Fisher Body-verket i Detroit har varit övergiven sedan företaget gick i konkurs 1984. Nu finns det planer på att omvandla det gigantiska verket till bland annat hyresrätter. Foto: Mathias/Adobe stock.
En gång var Detroit den amerikanska ekonomins motor. I dag är fabrikerna stängda – men stadens arbetare kämpar på. I en grön Ford rattad av en fackveteran ger sig Flamman ut på upptäcktsfärd genom välfärdskapitalismens ruiner.
Efter en trött gränsvakts uttråkade frågor kliver jag ut från flygplatsen i Detroit, platsen som i hundra år varit den globala bilindustrins bultande hjärta.
Motorstaden, förevigad genom Motownsoundets namn, var byggd av och för bilindustrin, och erbjöd under en tid ett enormt välstånd för regionen.
Här har bilen format alla aspekter av det urbana rummet. Den trottoarremsa jag befinner mig på är del av ett trevåningssystem av vägar staplade på varandra, direkt uppkopplade mot Detroits motorvägssystem. Bakom taxibilarna tornar ett gigantiskt parkeringshus upp sig.
En silvrig kommunal buss glider in på parkeringsplatsen framför flygplatsens ingång. Jag kastar mig på, men lyckas inte köpa en biljett eftersom chauffören inte kan växla en tjuga. Hon låter mig åka med ändå, och under min timslånga resa genom natten fylls bussen sakta av stadens arma, sjuka och utslagna. Enligt en snabb bedömning har de flesta som hasar sig på drabbats på ett eller annat sätt av den opiatepidemi som härjar i landet.
I dag ligger trafiklederna som skurit genom stadens väv öde – åtminstone om man jämför Detroit med folklivet i New York eller trafikstockningarna i Los Angeles.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Magnus Bjerg Sturm: Även Yasin har en plats på Sveriges omoraliska spellistor
Borlänges kommunalråd Erik Nises bakom ratten på sin amerikanare. Foto: Jennifer Björck
”Om man är född bland proletärer / och gör narkotikaaffärer / om man är redan en gång straffad / så är det lätt att man blir haffad”, sjunger Nationalteatern i låtenKolla kolla, som släpptes år 1978.
”Jag släpper bara dunder, shoutout till kranen”, vrålade vi i kör 38 år senare. Av ”Du gamla, du fria” kunde vi inte mer än ett par rader, men varje gång introt till Yasins ”Trakten min” drog igång stämde vi upp i spontan allsång. Vi kunde hela låten utantill. Alla kunde den. Att sjunga med var lika självklart som att säga prosit när någon nös.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Ebba Busch talar under KD-dagarna i Karlstad den 4 april. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Regeringens 50 miljoner mot ätstörningar är inte bara en droppe i havet – utan ett vapen riktat mot den offentliga vården.
”Jag skulle kunna namnge influencers som förmedlar kroppsideal som får barn att hata sina kroppar”, sade Ebba Busch under KD:s landsdagar i Karlstad. ”Det är inte sådana röster vi vill att våra barn ska höra.”
Med de orden lanserade hon satsningar på 50 miljoner kronor mot ätstörningar i vårbudgeten. Hon förklarade att frågan är på ”liv och död” för unga kvinnor, och att det därför är dags att ”vrida om armen på tech-jättarna”.
Det är en välregisserad berättelse. Men det är också ett ypperligt exempel på hur regeringen använder ett verkligt, allvarligt folkhälsoproblem för att vinna politiska poänger – på bekostnad av just den vård de säger sig vilja rädda. Lägligt nog välkomnades utspelen av den välfärdslobby som just nu kämpar för att stoppa Socialdemokraternas återtagande av vård i offentlig regi.
Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik.
I Stockholm pågår just nu något ovanligt: ett konkret försök att föra tillbaka välfärden i folkets händer. Det handlar om att sätta stopp för den vinstjakt som länge präglat stadens sjukvård, där privata aktörer – ofta med starka lobbyapparater bakom sig – har undergrävt likvärdig vård och urholkat resurserna. Inte oväntat möts förändringen av motstånd. De privata vårdlobbyisterna mobiliserar, och plötsligt står regeringen redo med det perfekta motdraget: en ”satsning” på just det område som Region Stockholm nu förändrar.
Entreprenören Isabella Löwengrip har engagerat sig för att stoppa nedläggningen av privata Mandometerkliniken (som avslöjats med systematiskt fusk), och tankesmedjorna Timbro och Synaps storsatsar på att bevaka S ”ideologiska projekt”. I den offensiva kommunikationen används inte sällan oroliga ätstörningspatienter som ”möts av nej från en pressad regionvård”.
Nog finns genuin oro för hur omstöpningen av Stockholmsvården ska gå till på ett patientsäkert sätt. Men för välfärdskapitalet handlar det snarare om att rädda vad som räddas kan i ett system där företag tillåtits tjäna pengar på patienter och brukare.
Och samtidigt som Busch nu slår sig för bröstet över öronmärkta pengar till en specifik diagnosgrupp, blundar regeringen för det som hela sjukvården – i samtliga regioner – har larmat om i åratal: behovet av kraftigt höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner. Och reformer som säkerställer att pengarna stannar i sjukvården. Det hade kunnat rädda vårdcentraler, korta köer, ge bättre arbetsvillkor och faktiskt stärka ätstörningsvården – på riktigt. Men risken finns att det inte välkomnas lika varmt av kompisarna i näringslivet.
Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik. Det kräver en vårdpolitik som sätter patienter före profit, och långsiktiga satsningar som stärker hela sjukvården – inte bara väl valda diagnosgrupper när det passar den politiska dramaturgin. Eller, för den delen, Ebba Buschs instagramföljare.