Nyheter

Klimatmöte lovar ersättning till fattiga länder

Sameh Shoukry, ordförande för klimattoppmötet COP27. Foto: TT.

Nyheter

Klimattoppmötet COP27 avslutades på söndagsmorgonen, efter att ha gått in på övertid. Miljöorganisationer menar nu, som väntat, att det beslutade ambitionerna inte är tillräckliga.

– Jag hade hoppats på mycket tydligare besked från världens ledare om skärpta åtaganden för att klara 1,5-gradersmålet och om ambitiösa och konkreta mål för klimatfinansiering efter 2025, säger Naturskyddsföreningens ordförande Karin Lexen i ett pressmeddelande.

Klimattoppmötets deltagare har också beslutat om inrättandet av en särskild ”förlust och skador”-fond, som ska ersätta fattiga länder som drabbats av klimatkrisen.

Manuel Pulgar-Vidal, ansvarig för globalt klimat och energi på världsnaturfonden WWF, säger:

– Förlust och skade-avtalet är ett positivt steg, men det riskerar att bli en ”fond för världens ände” om länderna inte ökar takten för att skära ned utsläppen och begränsa uppvärmningen till mindre än 1,5 grader.

– Detta kommer uppenbarligen inte att vara tillräckligt, men det är en viktig politisk signal för att återuppbygga nedbrutna förtroenden, sa Antonio Guterres, FN:s generalsekreterade I sitt avslutande anförande, där han också kallade klimatkrisen för en ”kris av bibliska proportioner”.

I praktiken är den nya klimatfonden dock fortfarande vara en bit bort. Först på nästa års klimatmöte, COP28, ska en arbetsgrupp för det praktiska arbetet med fonden utses.

 

    Nytt