Inrikes

Kollektivavtal i hamnen – strejken är avblåst

Foto: Adam Ihse / TT

Efter 47 år utan tecknade Hamnarbetarförbundet på tisdagskvällen ett kollektivavtal med motparten Sveriges Hamnar.

Inrikes

– Det är ett rent andraavtal. Utan de här problematiska skrivningarna om lokala avtal som funnits med tidigare. Det är allt vi har velat sedan i oktober, säger Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson till Flamman.

Han medger att det nya avtalet inte är perfekt. Transport har fortfarande tecknat förstaavtalet, och delar av deras överenskommelser med arbetsgivaren kommer att beröra även Hamnarbetarförbundets medlemmar.

Kollektivavtalet innebär att Sveriges Hamnar gör eftergifter jämfört med de förslag som medlarna presenterat under hösten och vintern.
Var det strejkhotet som gjorde att den här knuten löstes upp?

– Vad som fick dem att bestämma sig, det kan jag inte svara på. Men att vi har klarat det här beror på den sammanhållning medlemmarna har visat, trots att arbetsgivaren har jagat dem.

– Det känns jävligt gött måste jag säga.

Det nya kollektivavtalet innebär att strejken, där samtliga medlemmar skulle lägga ned arbetet med start onsdag den sjätte mars, avblåses.
Regeringen har planerat att genomföra en inskränkning av strejkrätten den andra maj. Lagändringen har setts som ett direkt svar på konflikten i hamnen. Om beskedet om kollektivavtalet ändrar på de planerna är på tisdagskvällen ännu oklart.

  • Hamnarbetarförbundet
  • hamnkonflikten
  • strejkrätt
  • Sveriges hamnar

Inrikes