Utrikes

Auktoritär skrämseltaktik

Inte tillräckligt. Fransk kravallpolis siktar mot demonstranter ur de gula västarna. President Emmanuel Macron har hotat med att i stället sätta in militären. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Macron hotar med att sätta in militär mot demonstranterna i de gula västarna. Det är ytterligare ett steg på vägen för en allt mer auktoritär president.

Utrikes

KOMMENTAR. Inför de gula västarnas demonstrationer förra helgen tog Frankrikes president Emmanuel Macron ytterligare ett kliv i den auktoritära riktning som hans presidentskap har gått i ända sedan han kom till makten sommaren 2017.

Med anledning av den skadegörelse av lyxbutiker och restauranger längs paradgatan Champs Élysées som hade ägt rum helgen innan meddelade Macron att den militära operationen “Sentinelle”, med syfte att bekämpa terrorism, nu även skulle skydda landet från de gula västarna.

”Sentinelle” inleddes efter terrorattacken mot bland andra tidningen Charlie Hebdo 2015.

Det är en förbluffande men knappast förvånande åtgärd med tanke på att en av Macrons viktigaste reformer har varit att skriva in det undantagstillstånd som har rått sedan 2015 i grundlagen.

I lördags visade det sig dock att det mest var ett tomt hot. De gula västarnas demonstration avlöpte som vanligt, om inte lugnare, och några militärer syntes inte till förutom framför vissa viktiga myndighetsbyggnader i Paris och Nice dit Kinas president Xi Jinping kom på statsbesök. I stället var det den halvmilitariserade kravallpolisen som jagade demonstranter genom huvudstaden i vanlig ordning. Men även om Macrons drag var skrämseltaktik är budskapet tydligt: av den här regeringen kan man vänta sig vad som helst.

  • Emanuel Macron
  • frankrike
  • Gula västarna
  • Macron
  • Paris

Utrikes