Opinion

Konfrontera Löfven, nu!

”Den strategi Jonas Sjöstedt nu beskriver, ser jag som allt för passiv”, skriver debattören. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Jonas Sjöstedt har en passiv strategi. Regeringens urusla förslag bör konfronteras nu och inte väntas in. Björn Alling svarar på Jonas Sjöstedt text i Flamman nr. 4/2019.

Opinion

Vi har nu en S+MP-regering vars program gör den till den mest högerinriktade regering Sverige haft sedan andra världskriget. Las inskränks. Marknadshyror införs. Dumpade löner för nyanlända införs i företag utan kollektivavtal. Vinstjakten i välfärden fortgår och utvidgas till stora delar av arbetsförmedlingen. Stora skattesänkningar för de rikaste. RUT tredubblas. Den inhumana flyktingpolitiken ska till största delen fortsätta, ihop med rasistisk signalpolitik som språktest och hot om sänkta ersättningar. Omfattande militär upprustning. Budgetarna dikteras av det nyliberala C.

Det var ett misstag av Vänsterpartiet att släppa fram denna regering i riksdagen.
Självklart finns det fog för djup oro över vad en svag högerregering med M+KD, stödd av SD, skulle genomföra om den fått tillträda. Men som Ulla Hoffman sade: ”Högerpolitik ska föras av högerregeringar”. När nu en rödgrön regering, accepterad av V, genomför ett nyliberalt manifest, flyttas hela den politiska spelplanen drastiskt åt höger. Tilltron till att en rödrön röst skulle minska klyftorna i samhället skadas svårt. Ojämlikhet och ökad social otrygghet gynnar höger­extremism och rasism, det vet vi. Åkesson angriper redan regeringen med klassiska vänsterargument. Om det under en kommande lågkonjunktur förenas med politisk hopplöshet inför den traditionella vänstern så fruktar jag ett dramatiskt ökat stöd för extremhögern i valet 2022.

Den strategi Jonas Sjöstedt nu beskriver, ser jag som allt för passiv. I stället för att invänta att de usla förslagen läggs fram bör vi redan nu konfrontera S-MP-C-L med krav på en vänstersväng. Om det avvisas bör Vänsterpartiet genomföra en misstroendeförklaring redan när det första högerförslaget läggs, eller redan när utredningar för marknadshyror tillsätts. Faller regeringen kommer Löfven utlysa extra val i stället för att lämna över till M.

Om vi väntar med konfrontation till 2021 har vi redan släppt fram fyra högerbudgetar och flera andra högerförslag

Om vi väntar med konfrontation till 2021 har vi redan släppt fram fyra högerbudgetar och flera andra högerförslag. Under mer än två år har den iskalla politiken satt spår i människors vardag och SD har haft tid att etablera den falska bilden att de står på den vanliga svenskens sida mot den vänsterliberala eliten som gynnar rika.

Misstroendehotet blir också svagare ju längre mandat­perioden går. Ett extra val 2021 ger bara en regeringsperiod av några månader innan den ordinarie valrörelsen tar vid. Risken är då stor att M, KD eller SD har för dåliga eller för bra opinionssiffror för att våga ett extra val. Resultatet blir att regeringen kan sitter kvar och såväl marknadshyror som inskränkningar i Las införs.
Jag håller med om att vi nu måste göra allt för att stärka det utomparlamentariska motståndet. Men Vänsterpartiets förmåga att mobilisera utomparlamentariskt motstånd har alltid varit störst vid valrörelser eller folkomröstningar. Därför kommer ett extra val i närtid att gynna mobiliseringen på ett helt annat sätt än en passiv proteststrategi i riksdagen.
Konfrontera Löfven nu: vänstersväng eller misstroendeförklaring!

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Jonas Sjöstedt
  • regeringen
  • S-MP-C-L
  • Stefan Löfven

Opinion