Inrikes

Kontroversiell Fi-profil föreslås till partiledarposten: “Ganska lite diskussion”

GIta Nabavi föreslås bli ny partiledare för Feministiskt initiativ. Foto: Feministiskt Initiativ

Gita Nabavi kan bli ny partiledare för Feministiskt Initiativ i februari. Valberedningen menar att deras kandidat kommer att komplettera partiets andra partiledare Gudrun Schyman väl. Men Nabavi har också tidigare varit centrum för en konflikt som bland annat fått medlemmar att lämna partiet i protest.

Inrikes

Gita Nabavi föreslås av partiledningen som partiledare för Feministiskt Initiativ. Det berättade partiet på onsdagen. Partiledarskapet ska delas med nuvarande partiledaren Gudrun Schyman.

I motiveringen hyllas Gita Nabavi, som i dag är ordförande i partistyrelsen:

“Gitas goda ledaregenskaper, politiska styrka och stora stöd i partiet gör henne till ett självklart val för rollen som en av Fi:s partiledare. Gita kommer lyfta Fi med sin politiska skärpa och träffsäkerhet i kombination med trygghet, analytiska förmåga och ödmjukhet.”

Men Gita Nabavi har också stått i centrum för en konflikt på högsta nivå inom partiet. Redan i våras kunde Flamman avslöja att Gita Nabavi under sin tid i som vikarierande gruppledare för Fi i Stockholms stadshus anklagades för att försöka avskeda anställda på lösa grunder och utan stöd i arbetsrätten.

– Eftersom hon tyckte hon hade agerat rätt hade vi inte fortsatt förtroende för henne. Vi vill inte att anställda blir behandlade så här i vårt parti, sa Sissela Nordling Blanco, före detta partiledare och den gruppledare som Gita Nabavi vikarierade för, till Flamman förra året.

Under Feministiskt Initiativs kongress i våras eskalerade konflikten när anställda på stadshuset lämnade partiet i protest mot behandlingen.

Valberedningens Zakia Khan menar dock att beslutet att föreslå Gita Nabavi som partiledare jämte Gudrun Schyman har varit relativt okontroverisellt.

– Ja det har faktiskt varit ganska lite diskussion, eftersom Gita har varit så självklar hela tiden, säger Zakia Khan, till Flamman. Hon menar att Gita Nabavi kommer att komplettera nuvarande partiledaren Gudrun Schyman bra.

– Hon har varit med och drivit och tagit fram partiets antirasistiska politik jag skulle säga att hon har en kompetens kring ekonomifrågor som kanske är en djupare kunskap än Gudrun har.

Konflikten i Stadshuset är heller ingenting som har skadat förtroendet, enligt Zakia Khan.

– Vi har tagit referenser från medlemmarna, och även lokalt i Stockholm verkar hon ha ett väldigt starkt stöd från medlemmarna.

När Flamman ringer upp Sissela Nordling Blanco har hon precis fått del av beskedet.

– Jag fick veta det här i dag via media för någon timme sedan. Jag har full förståelse för att alla som jobbar för Fi nationellt gör det ideellt, men vi skulle önska att kommunikationen var bättre.

Någon kontakt med henne har valberedningen inte haft innan utnämnandet.

– Jag tycker fortfarande att det som hände var allvarligt. Att det fanns planer på att säga upp personal utan förankring med mig som gruppledare eller övriga kommunfullmäktigegruppen. Det här var precis innan jag skulle komma tillbaka från en sjukskrivning, säger Sissela Nordling Blanco till Flamman.

– Det skapade förstås stora arbetsmiljöproblem och jag tycker att det är viktigt att ett feministiskt parti tar frågor om arbetsmiljö på allvar.

Tycker du att Feministiskt initiativ tar frågan på till allvar när man föreslår Gita Nabavi som partiledare?

– Jag håller fast vid att det som hände var allvarligt, men jag har ingen pågående konflikt med Gita. Det här är valberedningens förslag, och det är upp till medlemmarna på kongressen att besluta.

Zakia Khan menar att den tidigare konflikten inte är något som man har tagit särskild hänsyn till under utnämningen, utan har beräknat som överspelad sedan Gita Nabavi tog plats som partistyrelsens ordförande under förra året.

Finns det inte en risk att det här blossar upp igen efter att hon har blivit partiledare? Är det inte en sårbarhet att ha såna här gamla bråk i bagaget?

– Jag vet inte hur det blir Stockholm, det får du gärna fråga mig om igen om ett halvår. Men nationellt är det inte så och Stockholm ska ju inte styra allt i hur Fi agerar eller tänker, säger Zakia Khan till Flamman.

Frågan avgörs slutgiltigt när Feministiskt initiativ håller extrakongress i Malmö den 24-25 februari.

  • feministisk politik
  • feminstisk initiativ
  • Fi
  • gita nabavi
  • sisella nordling blanco
  • zakia khan

Inrikes