Opinion

Kräv aktier i utbyte mot räddningspaket

Foto: Privat.

Vänsterpartiet måste trycka på regeringen om att kräva aktier från storbolagen i utbyte mot räddnings­paketet. Ska vi skattebetalare rädda de allra största bolagen gratis?

Opinion

På tio år har 1 718 miljarder delats ut i vinst – allra främst till enstaka superrika familjer, riskkapitalister och investmentbolag. En fantasisumma som motsvarar en tredjedel av Sveriges BNP. Nu under coronakrisen ropar samma företag på hjälp. Men inte från storägarna utan från oss skattebetalare – helt emot den fria marknadens alla principer.
Vinsterna går till aktieägarna. Förlusterna läggs på oss skattebetalare.

När det annars går bra frodas risk­kapitalister, klagandes på höga skatter och anställningsskydd samtidigt som de håvar in stora utdelningar i miljardklassen. Arbetarnas löner håller knappt tempot med inflationen. Årsinkomsten för en direktör är 60,8 gånger högre än en genomsnittlig industriarbetarlön. Pengar finns med andra ord – men på fel ställe.

Girighet måste kosta. I stället för att ge gratispengar så att bolagen kan återgå till business as usual med miljöförstöringar och miljardutdelningar till de allra rikaste så måste staten kräva aktier i utbyte mot räddningspaketen. Samhället kan inte ensamt ta smällen på lån för hundratals, kanske tusentals, miljarder. Det kommer att svida i generationer.

Vi måste ta tillbaka den ekonomiska makten. Är vi med och bär företagen, inte bara som arbetare men också med våra skattepengar, så ska vi också ta del av utdelningarna och sitta vid bordet när besluten tas.

När staten tar del av vinsterna kan dessa användas för större samhällssatsningar som nya tåglinjer, bygga bostäder och höja pensionerna. Dessa typer av investeringar kommer dessutom att gå rakt tillbaka i samhället i stället för att läggas på hög hos de allra rikaste.

Att kräva aktier i utbyte mot räddningspaketen är en långsiktig vinst för samhället, arbetare och företagen. Våra skattepengar kommer inte gratis.

  • coronakrisen

Opinion