Inrikes

Kris på restauranger: ”Medlemmar lämnar branschen”

Restaurang­ägare slåss om personal samtidigt som många i branschen går arbetslösa. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Dåliga villkor driver människor bort från restaurang­branschen, säger fackordföranden Malin Ackholt. Samtidigt är hon överens med sin motpart om att den akuta personalbristen främst beror på att Arbetsförmedlingen inte har gjort sitt jobb.

Inrikes

Det verkar paradoxalt: när corona­restriktionerna lättar hamnar restaurangbranschen i kris. Men när fler gäster nu ska tas om hand saknas det personal, vilket svenska och internationella medier rapporterat om. Branschen präglas av otrygga anställningar och många blev av med jobbet tidigt under pandemin.

Malin Ackholt, ordförande i Hotell och restaurang-facket, säger till Flamman att dåliga villkor är en av orsakerna till att medlemmar går till andra branscher.

– Man får bättre lön, arbetstid, schema och tryggare anställning. Det är en fråga som Visita och deras medlemsföretag faktiskt behöver svara på, varför de inte är konkurrenskraftiga som arbetsgivare. Om de varit det så är vår bild att de också hade haft personal.

Gör ni något särskilt från centralt håll för att höja villkoren nu när marknadskrafterna är på er sida?
– Vi har alltid en stor rådgivningsverksamhet, medlemmar som hör av sig när de ska byta arbetsgivare, där vi berättar om hur löneläget ser ut och ger stöd för att de ska få ett bra erbjudande. Men därifrån gör vi ju inga regelrätta förhandlingar.
Både Ackholt och hennes motpart säger samtidigt att det huvudsakliga problemet är matchningen mellan arbetslösa och jobbtillfällen. I dag är över 60 000 personer inom branschen arbetslösa enligt arbetsgivarorganisationen Visita, samtidigt som det alltså saknas personal.

– Det är helt centralt att Arbetsförmedlingen tar sitt matchningsuppdrag på allvar, och det kan man börja med i morgon, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita.

Han betonar samtidigt att de sätter villkoren ”tillsammans” med facket och att Visita vill göra branschen mer lockande genom att ha högre andel individuell lönesättning.

  • hotell- och restaurang
  • låglönejobb

Inrikes