Utrikes

Kommentar

Krisen släpper fram groteska lösningar

Foto: Francois Mori/TT

Pandemin får brainstormande franska läkare att vädra koloniala åsikter.

Utrikes

I takt med att coronapandemin skördar allt fler offer dyker också skrämmande förslag på lösningar upp i allt snabbare takt. I förra veckan fick franska tv-tittare på bästa sändningstid höra två läkare diskutera huruvida man borde utföra vaccintester bland fattiga befolkningar i Afrika innan man lanserar vaccinet globalt.

Läkaren Jean-Paul Mira, som tillät sig att ”vara provokativ”, hävdade att Afrika är ett perfekt laboratorium eftersom de inte har ”några ansiktsmasker, ingen vård eller intensivvård”. Han jämförde situationen med aids-epidemin på 1980-talet då man utförde tester på prostituerade som inte hade någon möjlighet att skydda sig, och fick medhåll av sin kollega som sade att man redan arbetar på sådana planer.

Programmet möttes naturligt nog av ett ramaskri. Afrikanska fotbollsstjärnor som Didier Drogba och Samuel Eto’o kritiserade läkarna för kolonial rasism. Det mest tragiska är dock att vissa afrikanska länder verkar positivt inställda till sådana idéer. En kongolesisk virolog meddelade samma vecka att Kongo-Kinshasa har anmält sig som kandidat för kliniska tester av vaccin som nu håller på att tas fram i USA och Kina.
Kriser lockar tydligen fram det bästa ur oss.

  • coronakrisen
  • kolonialism

Utrikes