Ledare

Kristersson är SD:s finansminister

Ulf Kristersson. Foto: Johan Nilsson/TT.

Politiska partier som förlorar val brukar lova väljarna att omvärdera sin politik. I själva verket är det lättare att hitta nya väljare än ny politik. Skattesänkarpartiet Moderaterna är inget undantag, menar Thaher Pelaseyed. 

Ledare

När Moderaterna presenterade sin vårbudget förra veckan, pekade moderatledaren Ulf Kristersson ut invandrare som det största hotet mot jobben och välfärden. I själva verket är det Moderaternas attack på a-kassan och sjukförsäkringens som är svenskarnas värsta fiende.

Samma gamla Moderater

Politiska partier som förlorar val brukar lova väljarna att omvärdera sin politik. I själva verket är det lättare att hitta nya väljare än ny politik. Skattesänkarpartiet Moderaterna är inget undantag. Åren med Reinfeldt utgjorde en parantes i partiets historia. Moderaterna regerade i två mandatperioder och blev lite mindre misstänksamt gentemot invandrare, särskilt om invandrarna kunde tänkte sig att delta i låglönekonkurrens med svenska arbetare. I och med förra veckans presskonferens återgick Moderaterna till att vara ett skattesänkarparti med en fientlig inställning till invandrare och flyktingar.

Impopulär högerpolitik

Trots bristerna i vård, skola och omsorg är stödet för ett starkt skattefinansierat välfärdssystem stort och stabilt. Att, som Moderaterna föreslår, mitt i en högkonjunktur spara 11,5 miljarder på a-kassan och sjukförsäkringen är obegripligt för väljarna. Ingen har heller lust att bromsa bostadsbyggandet. Enda sättet för Moderaterna att övertyga väljarna är att peka ut en syndabock. Därför pratar Moderaterna hellre om utrikesföddas arbetslöshet än den egna politiken under Reinfeldt som berövade välfärdssektorn på över 120 miljarder. Det är ingen slump att Moderaterna prioriterar ett kraftigt begränsat flyktingmottagande med hårdare försörjningskrav, fler utvisningar och fler inre utlänningskontroller. Ulf Kristersson vill skicka ett klart och tydligt budskap: arbetslösa invandrare åker snålskjuts på välmående arbetande svenskar, därför måste tryggheten (för alla) skrotas.

Att som Moderaterna föreslå att mitt i en högkonjunktur spara 11,5 miljarder på a-kassan och sjukförsäkringen är obegripligt för väljarna. Ingen har heller lust att bromsa bostadsbyggandet

Invandrare bäst i klassen

Hur Moderaternas förslag stärker Sveriges ekonomi, räddar välfärden eller skapar jobb förblir dock en gåta. Utlandsföddas arbetslöshet är en utmaning men orsakerna är en diskriminerande arbetsmarknad, ett dåligt SFI-system och en inhuman asylpolitik som splittrar familjer i stället för att hjälpa människor till ett nytt liv i Sverige. Samtidigt, i en europeisk jämförelse, är Sverige fortfarande bäst på integration.

Jämlikhet en framtidsutmaning

Den relativt låga ojämlikheten har tjänat Sverige väl i en tid när andra industrialiserade länder har drabbats hårt av strukturomvandlingar och finanskriser. Nu hårdnar klassamhället och med det växer sig fascistiska rörelser starkare. Därför är den stora framtidsutmaningen kampen mot den skenande ojämlikheten. Det är detta som valrörelsen borde handla om, men med fyra månader kvar till valdagen har väljarna lämnats vind för våg. Det öppnar upp för en obehaglig valrörelse nersolkad av främlingsfientlig populism lik den som Moderaterna nu går till val på för att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Just nu pekar allt på att Ulf Kristersson vill bli Jimmie Åkessons finansminister.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • #val2018
  • integration
  • Moderaterna
  • ojämlikhet
  • Ulf Kristersson

Ledare