Inrikes

Kritiken: S fokuserade fel – och tappade arbetarna

Lina Stenberg och Magdalena Andersson.

Trots ökat stöd ska Socialdemokraternas val ska inte beskrivas som något annat än en förlust, enligt tankesmedjan Katalys.

Inrikes

– S kommer nog aldrig att få egen majoritet igen.

Det säger Lina Stenberg, socialdemokrat och utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys. Hon menar att Socialdemokraterna varken accepterat det, eller att de faktiskt förlorade valet. I en intervju med Expressen i slutet av oktober sade Magdalena Andersson ungefär så mycket själv. ”Vi vann ju också valet”, hette det då.

– Alltså, nej, det skulle jag inte säga, säger Lina Stenberg.

– Det beror förstås på vad man jämför med, men det här var det näst sämsta valet någonsin. Och man förlorade regeringsmakten.

Socialdemokraterna gick framåt med ett två procentenheter i valet, vilket framför allt beror på ett ökat förtroende från högutbildade väljare i städer. Bland arbetare och på landsbygden däremot, fortsatte partiet att backa.

För Lina Stenberg och Katalys, som presenterar sin egen utredning av partiets valstrategi på fredagen, handlar det bland annat om vaghet. Socialdemokraterna presenterade få egna visioner eller förslag, och satsade i stället på att lyfta fram den populäre partiledaren Magdalena Andersson.

– Man behöver satsa på att bli ett arbetarparti, och då måste man lägga fram en politik som är grundad i klassisk socialdemokratisk ideologi, säger Lina Stenberg.

Enligt Katalys rapport tappade Socialdemokraterna också på att deras regeringsalternativ framstod som mer splittrade, trots att två av högerblockets partier  – SD och L – beskrivit varandra som ”huvudfiender”.

Men vad hade S kunnat göra åt det? Vänsterpartiet och Centerpartiet behövdes båda för regeringsunderlaget och där var ju Centerpartiet väldigt tydliga med vad de tyckte om V.

– Det är klart att det är lätt att titta i bakspegeln och säga vad man borde göra. Det vi menar är att man kan vara tydlig med vad man vill. Sedan hade alla progressiva partier tjänat på att i alla fall inte öppet gå i konflikt och försöka stjäla varandras väljare.

  • riksdagsval
  • Socialdemokraterna

Inrikes