Rörelsen

Sanktioner

Kuba kvävs till döds under USA:s sanktioner

Rök stiger från olje-raffinaderiet Matanzas efter att en blixt slagit ned i en av cisternerna. 14 brandmän dog i vad som är den största brandkatastrofen i Kubas historia. Foto: Ismael Francisco/AP/TT.

Trots bränder och pandemi fortsätter USA:s sanktioner att försvåra allt stöd till det kubanska folket. Sverige och EU måste sluta lyda Washington.

Rörelsen

Ett blixtnedslag i Kubas största oljedepå utlöste nyligen den värsta brandkatastrofen i landets historia. Flera oljecisterner exploderade och 14 brandmän omkom i lågorna under en veckas släckningsarbete.

Mexiko och Venezuela skickade omgående flyg och fartyg med brandsläckningsmaterial och expertis. Det närmaste grannlandet, det rika USA, uppmanade cyniskt Kuba att ringa ett telefonnummer för att få rådgivning. Detta medan cisterner exploderade, flammorna steg mot skyn och den svarta röken kunde ses i Havanna, mer än 100 kilometer från olycksplatsen.

Men inte nog med det. Försvararna av USA:s folkmordspolitik mot Kuba hävdar att det bara handlar om relationerna mellan de båda länderna. Att så skulle vara fallet motbevisas gång på gång.

Nu är det betaltjänsten Gofundme som vägrar överföra pengar till stöd för Kuba efter brandkatastrofen. Betaltjänsten skriver: ”Vi skriver för att informera dig om att ditt konto på Gofundme har avlägsnats på grund av sanktioner som omfattar ett land. Din insamling faller under vår ’Förbjudet uppträdande’-sektion.”

Betaltjänsten Paypal vägrar också utföra överföringar till Kuba. Likaså nekar Facebook dem som försöker göra insamlingar till Kuba. Svenska banker gör inga penningöverföringar till ön.

Under pandemin vägrade USA att sälja syre till Kuba när landets egen anläggning hade överbelastats. Följden var att patienter dog av kvävning. Likaså stoppade USA Kubas köp av respiratorer från Schweiz och hindrade till och med leveranser av donationer från andra länder. USA:s blockad slår stenhårt mot alla kubaner.

Denna grymhet har pågått i över 60 år och måste få ett slut. Inget hindrar Sverige och EU från att ge katastrofbistånd till Kuba, annat än följsamheten gentemot Washington.

Zoltan Tiroler, Svensk-kubanska föreningen

  • Kuba
  • USA

Opinion