Nyheter

Kungar, DJ:s och nazister

1. Foto: Yui Mok/AP/TT.

Den rekordstora finansläckan Pandora papers visar hur politiker, kändisar, artister och andra makthavare gör för att slippa betala skatt. Här är några av dem som använt kreativa företagsmodeller i skatteparadis.

Nyheter

1. Före detta brittiska Labour-ledaren Tony Blair och hans fru Cherie Blair köpte en kontorsbyggnad i London 2017 av en familj med kopplingar till Bahrains politiska etablissemang. Byggnaden ägdes formellt av ett företag på Brittiska jungfruöarna och det bolag som paret grundat för att genomföra affären slapp betala fastighetsskatt.

2. En svensk medlem i det kriminella mc-gänget Hells Angels, som dömts till två års fängelse och fem års näringsförbud i Sverige för bland annat grovt skattebrott, driver nu i stället sitt företag på Brittiska jungfruöarna.

3. Två personer som tidigare kandiderat för nazistiska Svenskarnas parti, och i dag är aktiva i nationalistiska föreningen ”Det fria Sverige”, äger ett bolag i centralamerikanska Belize. Det uppges syssla med klädförsäljning och medie­produktion.

4. Genom 36 bolag i olika skatteparadis har jordanska Kung Abdullah II köpt totalt 14 hus och lägenheter i USA och Storbritannien. Kungahuset har svarat att affärerna varit hemliga av säkerhetsskäl.

5. När DJ-trion Swedish House Mafia slog igenom tog de hjälp av en schweizisk förmögenhetsrådgivare för att bilda ett brevlåde­företag på Brittiska jungfruöarna. Det skulle administrera upphovsrätten för låtarna, namnet och logotypen. Landet har låg skatt på royalty­utbetalningar. En talesperson för gruppen säger till SVT att syftet med bolaget inte var att undvika skatt.

  • skattesmitare

Nytt