Inrikes

Kurdisk stödorganisation hackad: ”Detta Turkiet vill”

En demonstration till stöd för Rojava och mot Erdogan i Stockholm 2019, arrangerad Kurdiska demokratiska samhällscenter. Liknande protester planeras i Rojavakomitéernas regi under kommande helg.

Rojavakomitteerna utsatta för dataintrång dagar innan omfattande demonstrationer mot Erdogan.

Inrikes

På torsdagseftermiddagen försvann Rojavakomittéernas Facebooksida. Enligt gruppen själva har man utsatts för ett dataintrång.

”Minst fem av våra administratörers konton forcerades simultant och vår facebooksida med 10 000 medlemmar raderades”, skriver organisationen i ett pressmedelande.

Organisationen som arbetar med att stödja den kurdiska frihetsrörelsen har de senaste dagarna hamnat i samhällsdebattens centrum efter att Turkiet meddelat att man kommer att säga nej till en svensk Natoansökan med hänvisning till Sveriges stöd till kurderna.

Kommande helg arrangerar Rojavagrupperna demonstrationer i protest mot Nato och Erdogans krav i Stockholm. Veckan därefter i Göteborg och Malmö. 

De svenska Rojavakomittéerna har de senaste dagarna fått mycket uppmärksamhet även i turkiska medier. 

”Med detta i bakhuvudet har vi våra misstankar om från vilket håll attacken har skett”, skriver Rojavakomittéerna.

”Och det är också detta Turkiet vill att Sverige ska göra: stänga ned föreningar, organisationer, aktiviteter som står i opposition till Erdogan”

– Egentligen är det som är förvånande att det här inte har hänt innan, säger en representant för Rojavakomittéerna, som bara vill kalla sig Ingrid, till Flamman.

Kommer det här att påverka er verksamhet framåt?

– Nej egentligen inte, vi är inte alls beroende av Facebook. Vi fortsätter som vanligt.

  • Kurderna
  • Kurdistan
  • Rojava
  • Turkiet

Inrikes