Inrikes

Kvinnor vittnar om vänsterprofilens sexuella övergrepp

Vänsterprofilen pekas ut som skyldig till en rad sexuella övergrepp. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT.

En rad kvinnor pekar ut en framstående aktivist och vänsterprofil.
Mannen ska ha gjort sig skyldig till en lång rad sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkt. Historierna tyder på att mannens beteende pågått under väldigt lång tid, utan att det har fått några konsekvenser för mannen själv.

Inrikes

Som företrädare inom flera organisationer, däribland den antirasistiska stiftelsen Expo, jobbade mannen mot diskriminering, kränkningar och för jämlikhet. Nu vittnar flera kvinnor för Flamman om att han själv har gjort sig skyldig till sexuella övergrepp. Anklagelserna gäller både psykisk misshandel och kvinnohat, men också våldtäkter. Mannen har haft framträdande positioner inom vänstern och den antirasistiska rörelsen under snart två decennier.

Det första vittnesmålet är från drygt femton år sedan, och kommer från en kvinna som i dag är en högt uppsatt politiker för Vänsterpartiet. Kvinnan, som då var i tonåren och hade en relation med mannen, berättar att hon vid flera tillfällen våldtogs av honom. Han hade redan då hade ett förtroendeuppdrag inom en vänsterorganisation.
– Jag kollar fortfarande igenom talarlistor på alla event jag besöker så att jag vet att han inte ska delta, säger kvinnan till Flamman.
Ska mannen delta, gör hon inte det.
– Det är ganska vanligt. Han är ju en väldigt uppburen och uppskattad person, säger hon.

Knuffad in i en vägg

Ytterligare vittnesmål som Flamman har tagit del av tycks stärka bilden av att mannen under lång tid kunnat begå brott och övergrepp samtidigt som han arbetade för jämlikhet och antirasism.
En annan kvinna som haft en relation med mannen berättar att han var hotfull och våldsam, och vid ett tillfälle för ett par år sedan ska ha knuffat in henne i en vägg.
– Hans kvinnohat, det genomsyrade verkligen allt. Han hade verkligen ingen respekt för någon kvinna och smutskastade kvinnor hela tiden, säger hon till Flamman.

Hans kvinnohat, det genomsyrade verkligen allt. Han hade verkligen ingen respekt för någon kvinna och smutskastade kvinnor hela tiden.

I oktober i år fick ledningen på Expo kännedom om en våldtäkt som mannen ska har gjort sig skyldig till innan han började jobba för organisationen. Då var det drygt ett år sedan mannen lämnade Expo för ett annat jobb. Efter avslöjandet trädde flera andra personer fram för att vittna för ledningen om att de utsatts för sexuella trakasserier och kränkande behandling av mannen under hans tid som anställd.

– Det här visar att vi inte är på något sätt immuna mot den här typen av händelser eller beteende. Och vi borde ha sett de risksignaler som ändå har funnits där om vi hade tagit dem på tillräckligt allvar. Det vi har betraktat som en generell jämställdhetsproblematik, det borde vi ha tagit på större allvar, säger Expos vd Daniel Poohl till Flamman.
– Det är en brutal läxa för oss, och det är väl tyvärr en läxa som väldigt många får göra i dessa dagar.

”Ansvaret faller på ledningen och på styrelsen”

Expo har nu inlett en utredning av arbetsmiljön på arbetsplatsen. Att det har gått så långt som det har gjort, är enligt Daniel Poohl styrelsens och ledningens fel.

– När det gäller de sexuella trakasserierna som vi nu har fått till oss och att vi inte har fått reda på det – det ansvaret faller på ledningen och på styrelsen eftersom det inte har funnits ett förtroende att föra fram den typen av erfarenheter tidigare.

Efter att ha slutat på Expo var mannen fram tills nyligen anställd som ordförande i en landsomattandeförening som arbetar mot bland annat främlingsfientlighet.
Flera personer som arbetat med mannen i den organisationen, berättar att han i sin chefsroll varit manipulativ, hotfull och verbalt aggressiv, både mot andra företrädare och mot gräsrotsaktivister.

– Först ville jag nog inte se hur illa det är, jag tror ju på rörelsen – jag tror att det är just ett brett folkligt stöd för antirasism som faktiskt kan göra skillnad. Allt eller inget. Håll tyst och skydda rörelsen, säger en kvinna som arbetat nära mannen till Flamman.

Avgår – hänvisar till sjukdom

Under helgen meddelade mannen att han avgår från ordförandeposten, och hänvisar till en sjukdom som han ska ha lidit av sedan tidiga tonåren.

På Facebook kommenterar mannen sin avgång med att rörelsen behöver en ordförande som är fullt frisk och har bättre möjligheter att driva organisationen vidare.

Mannen skriver också att han inte kommer att lämna några ytterligare kommentarer kring sin sjukdom. Expo har avslutat allt samarbete med den utpekade mannen. I skrivande stund är han inte dömd eller åtalad för något brott. Flamman har utan framgång sökt honom via flera olika kanaler.

 

  • #imaktenskorridorer
  • #metoo
  • Sexuella trakasserier

Inrikes