Inrikes

Hedrad

Larmkooperativ får Jämlikhetspriset

Marie Svensson, vd Tjeders industri var företag får Jämlikhetspriset 2022. Göran Greider får hederspriset. Foto: privat, Janerik Henriksson/TT.

Det medarbetarägda företaget Tjeders industri tilldelas årets Jämlikhetspris. Prissumman på 100 000 kronor delas ut med motiveringen att företaget ”visar på de stora fördelarna med att de anställda jämlikt och demokratiskt äger och styr sitt företag”.

Inrikes

Tjeders industri tillverkar larmteknik och har en fabrik i sörmländska Malmköping. Vd Marie Svensson säger till Flamman att den som vill ombilda ett företag till kooperativ behöver ha tydliga rutiner så att nyanställda lär sig sina rättigheter och skyldigheter.

– Ett tips är att sätta ramarna och formulera vad ägarna vill uppnå.

Hur löser ni interna konflikter och fackliga frågor?

– Vi har kollektivavtal och en förhandlingsdelegation där Unionen och IF Metall finns representerade. Men de anställda har inte tyckt att det behövs klubbar, kanske för att vi har så god insyn och dialog.

Jämlikhetspriset delas ut en gång om året av stiftelsen Jämlikhetsfonden, grundad av före detta V-politikern Per Sundgren och den fackliga tankesmedjan Katalys. De delar också ut ett hederspris, som i år går till författaren Göran Greider.

    Inrikes