Kultur

Från kamikaze­kapitalism till Orangea Hitler

Laurie Penny.

Även oliktänkande borde läsa Laurie Pennys Bitchdoktrinen, där träffsäkra iakttagelser och stilistisk precision gör varje ämne intressant.

Kultur

Bitchdoktrinen

Laurie Penny.
Svensk övers: Annika Ruth Persson
& Bogg Johanna Karlsson.
Ordfront.

”Debatten om sexarbete är det enda område där vi kan höra moderna socialliberaler föra seriösa diskussioner om huruvida arbetet i sig är bra för samhället”. Så låter det när Laurie Penny, politisk tänkare och författare, drar en hisnande parallell mellan ”sexarbete” och alla andra alienerande och förnedrande arbeten. Sexarbete borde bli lagligt, menar Penny vidare, som ett led i den process som för oss närmare insikten om att arbetssamhället i sig är skadligt.

Bitchdoktrinen: texter för oliktänkande innehåller Pennys mest uppmärksammade essäer och krönikor från 2016–2017. Samlingen präglas starkt av hennes dagbok från det amerikanska presidentvalet 2016 (vilket som bekant vanns av personen som Laurie Penny kallar ”Orangea Hitler”), men Penny tänker och skriver ledigt om allt från ”kamikazekapitalism”, varufeminism och Star Wars till emotionellt arbete och varför det är bäst att vara singel. Utgångspunkten är alltid kön och makt.

Ämnena är välbekanta för feminister, ingångarna ofta mer oväntade. Som när Penny beskriver Jane Austen som författare i skräck- snarare än i romantikfacket, vars äktenskapsintriger i själva verket handlar om vad som väntar den kvinna som inte blir gift: fattigdom, social skam och isolering.

Även om flera av Bitchdoktrinens samtidskommenterande texter behandlar stoff och kulturdebatter som har tappat i aktualitet, är de ändå läsvärda tack vare Pennys stilistiska precision och skarpa observationer. ”Vet ni en sak som aldrig förebyggt sexuellt våld? Ohämmad rasism”, skriver hon till exempel om övergreppen i Köln. ”Polyamori är något lite nördigt, lite pluggigt” och ”Vi vill göra rätt”, på ett annat ställe om varför just ”millenials” vill leva flersamt.

En av Pennys käpphästar är hur fel det är att skylla den så kallade ”identitespolitikens” fokus på social rättvisa för att ha förstört chanserna att uppnå ekonomisk dito. Delar av vänstern håller kanske inte med henne varken om detta eller om andra teser hon driver, men förhoppningsvis läser dessa ”oliktänkande” ändå hennes bok, vilken är radikalare, roligare och mer utmanande än någonting annat i genren.

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Bitchdoktrinen
  • feminism
  • Laurie Penny

Kultur