Inrikes

Leonidas Aretakis ny chefredaktör på Flamman

Leonidas Aretakis.

Leonidas Aretakis har de senaste fem åren varit kulturjournalist och kritiker på Dagens Nyheter. I september blir han ny chefredaktör på Flamman.

Inrikes

– Flamman är en av världens äldsta vänstertidningar och jag är mycket hedrad över förtroendet. Sverige står inför stora utmaningar och det finns ett starkt behov av en klok idédebatt till vänster. På ren svenska ska det bli jäkligt kul att hugga in.

Vad vill du göra med tidningen?
– Flamman ska fortsätta vara oberoende socialistisk, och det kanske kan bli ännu tydligare. Vi ska vara en tidning för alla som vill följa nyheter och idésamtal till vänster. Vi har skickliga nyhetsjournalister och landets vassaste internationella politikbevakning, men vi kan bli bättre på att nå ut. Vi har redan massor av idéer – ny hemsida, podd, med mera. Så håll utkik i höst.

Leonidas Aretakis kommer från Uppsala och har studerat idéhistoria och statsvetenskap. De senaste åren har han varit kulturjournalist och kritiker på Dagens Nyheter, där han har skrivit allt från granskningar till samtidskommentarer. Han skriver även på en debutbok med Natur & Kultur.
Dessförinnan har han jobbat på Sida och Studiefrämjandet, och ser därför med värme på Flammans rörelsebakgrund.
– Tidningen ägs av en förening så hos oss är relationen till gräsrötterna särskilt viktig. Det var folkrörelserna och fackförbunden som genomdrev demokratin, och de länder där de har fått inflytande är historiens mest lyckade samhällen. I dag skenar ojämlikheten och vi är på väg mot en klimatkatastrof, och politikerna kommer inte att lyfta en lillfingernagel utan hettan från gatan.

Enligt Flammans styrelseordförande Mats Einarsson präglas Leonidas Aretakis av en idérikedom och energi som behövs på en liten tidning.
– Leonidas Aretakis har länge varit en högintressant vänsterröst på DN:s kultursidor där han skriver lika bra om skolpolitik som kärleksteori. Vi är mycket spända på att se hur Flamman under hans ledarskap kommer att utvecklas, säger Flammans styrelseordförande Mats Einarsson.
Tor Gasslander, som har varit tillförordnad chefredaktör sedan november 2020, fortsätter nu som redaktionschef.

  • Chefredaktör
  • Flamman
  • Leonidas Aretakis

Inrikes