Ledare

Gästledare

Liberalt önsketänkande – en skakig grund för bostadspolitik

"Det visar sig att liberaler är övertygade om att landets alla hyresgäster längtar efter att lägenheterna de bor i ska säljas ut. Hyresgästerna vill rent av befrias från sin värd, så att de kan börja grannsamverka och engagera sig. För så länge de inte äger sin bostad finns det inga drivkrafter att leva, låter det som på liberalerna" skriver Benjamin Ivansson. Foto: Krister Larsson/TT

När man för en gångs skull får se de grundvärderingar som liberalismen vilar på visar de sig bygga på falska övertygelser – som leder till dåliga beslut, skriver Benjamin Ivansson.

Ledare

 

 

Alla som är lagda åt vänster har någon gång fått höra frasen: ”Jo, det är en fin tanke. Men det fungerar inte i verkligheten”. Oftast från välmenande liberaler som försöker berätta att vi är sympatiska men naiva, fast på ett snällt sätt. Det provocerar, för i själva verket är det högerns liberalism som bara fungerar i teorin.
I över 30 år har de försökt lösa samhällsproblem utifrån fantasier och önsketänkande om människans beskaffenhet som aldrig stämmer med verkligheten. När ska vi sluta acceptera liberalismen som en universell sanning?

I förra veckan höll bostadsbolaget Veidekke en debatt i Almedalen. Ämnet var bostadsbristen och bland de inbjudna var företrädare från politiska partier och intresseorganisationer. I debatten presenterades de vanliga lösningarna vi redan hört: Högern vill ha marknadshyror och slopade regler medan vänstern vill bygga fler hyresrätter med statliga medel.

Men det var inte det intressanta med debatten. Nej, det var att liberala toppolitiker för en gångs skull fick möjlighet att berätta varför de tycker som de tycker. Det gav en unik inblick i hur de ser på världen, var ifrån de hämtar näring till sina resonemang. Varför föreslår de marknadshyror? Varför motsätter de sig hyresrätter?

Det visar sig att liberaler är övertygade om att landets alla hyresgäster längtar efter att lägenheterna de bor i ska säljas ut

Det visar sig att liberaler är övertygade om att landets alla hyresgäster längtar efter att lägenheterna de bor i ska säljas ut. Hyresgästerna vill rent av befrias från sin värd, så att de kan börja grannsamverka och engagera sig. För så länge de inte äger sin bostad finns det inga drivkrafter att leva, låter det som på liberalerna.
I deras värld är de allmännyttiga bostadsbolagen heller inget verktyg för tillgängliga bostäder, utan ett slags kommunalt imperium som kontrollerar medborgarnas levnadssätt. För enligt liberalerna har varje individ en strävan efter att berika sig och det är bara när vi tillåts göra det vi blomstrar som människor.

Det är också därför liberalerna vill lösa bostadsbristen genom att slopa bolånereglerna. De 213 000 ungdomar som saknar eget boende ska surfa in på Hemnet och tjacka en bostadsrätt för två miljoner. Lösningen är långt ifrån den mest effektiva och billiga – 638 000 svenskar saknar de anställningsvillkor bankerna kräver för bolån – men den stämmer överens med en princip.

Sverige står inför många utmaningar och behöver politiker som vill ta sig an samhällsproblemen. Högern har konsekvent använt sitt politiska mandat till att göra ingenting eller ibland vältra över det på marknader. Den förda politiken har alltså varit att inte föra någon politik, och vi har låtit det bli normaltillstånd. Låt oss ändra på det.

  • Almedalen
  • bostadspolitik
  • Liberalerna
  • liberalism

Ledare