Inrikes

LO-ordföranden litar på Löfven om strejkrätten

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tackar Stefan Löfven efter dennes tal på LO:s valupptakt. Foto: Tor Gasslander

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kan inte tänka sig en lag som skulle lösa konflikten i Göteborgs hamn utan att undergräva facken. Men trots att Socialdemokraterna tillsatt en utredning om strejkrätten har han fullt förtroende för att Stefan Löfven (S) är på LO:s sida.

Inrikes

 

– En S-ledd regering kommer aldrig att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden till arbetsgivarens fördel, det beskedet gav statsminister Stefan Löfven inför 700 av LO:s representanter under förbundets valupptakt i förra veckan.

Uttalandet berörde den pågående utredningen av strejkrätten med anledning av konflikten mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet i Göteborgs hamn.

– Det finns en höger som vill använda Göteborgs hamn som argument, sa Stefan Löfven.

– Den möjligheten ska de inte få. Däremot ska vi se till att det här löser sig.

– Det finns en höger som vill använda Göteborgs hamn som argument, sa Stefan Löfven.

Utredningen av strejkrätten har blivit en konfliktfråga både inom LO och det Socialdemokratiska partiet. Av LO:s fjorton förbund är bara IF Metall positiva till en lagändring.

Men LO:s ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, håller med Stefan Löfven om att risken att det borgerliga blocket kan använda hamnkonflikten för att komma åt strejkrätten är uppenbar.
– Det är ett väldigt starkt hot mot vår möjlighet att driva igenom kollektivavtal om de borgerliga med stöd av Sverigedemokraterna genomför försämringar. Så ja, Stefan Löfven har rätt. En ändå förhållandevis liten grupp människor i Göteborg utsätter svensk arbetsmarknad för en mycket mycket stor risk.

Men ett lagförslag som löser konflikten utan att kringskära facken, finns det ett sånt?

– Det är väldigt, väldigt svårt att se det. Den största risken är det som kallas avtalsshopping. Det vill säga att arbetsgivaren säger upp ett avtal och sen tecknar med en annan bransch som de tycker har bättre eller lägre villkor. Och vi är naturligtvis väldigt oroliga för att det här kan leda till just det.

Men trots statsministerns besked om att ett lagförslag kan vara nödvändigt är Karl-Petter Thorwaldsson inte orolig för att en inskränkning i strejkrätten skulle kunna komma från socialdemokratiskt håll.

– Stefan Löfven, tidigare ordförande i IF Metall, fackligt aktiv i hela sitt liv, han kommer aldrig att lägga fram lagförslag som försämrar vår möjlighet att vara motpart på svensk arbetsmarknad, säger han.

Och du litar på det här till hundra procent?

– Ja det gör jag, han kan inte göra en tydligare markering.

  • lo
  • Stefan Löfven
  • strejkrätten

Inrikes