Inrikes

Kommentar

LO säger nej till nytt las-bud – misstroendelöftet är tillbaka

Pustar ut? Susanna Gideonsson, LO:s ordförande, under en presskonferens på fredagskvällen.


Nya beskedet sätter press på Stefan Lövfen – och Annie Lööf.


Inrikes

Nu pustas det ut i stugorna. LO:s styrelse säger enhälligt nej till slutbudet om förändrad arbetsrätt. Därmed har förhandlingarna om inskränkningar i lagen om anställninsskydd, las, kraschat igen.

Till att börja med pustar de som verkligen behöver sin anställningstrygghet ut. De som funderar på att skaffa barn, de som har råkat kallat chefen idiot och de som faktiskt har migrän en gång i månaden oavsett om det passar produktionen dåligt eller ej.

LO går inte med på ett bud som skulle innebära att det blir (ännu) lättare att sparka dem. Pust.

De fackpersoner och arbetare som minns strejkupprörelsen 2018 med bitterhet pustar också ut. Den gången kom LO och Svenskt Näringsliv överens om att försvaga strejkrätten under hot om lagstiftning. En inte helt främmande tanke var att det skulle sluta på samma sätt den här gången. Icke. Pust.

Jonas Sjöstedt håller nog fortfarande andan. Helst hade han velat att arbetsgivarsidan vek ned sig – så blev det inte. På Vänsterpartiets sambandscentral är man nog förvisso glada att LO säger nej till försämringar i LAS, men vågspelet är inte över för det. Löftet att fälla regeringen Lövfen tillsammans med KD, M och SD om de vågar sig på att lagstifta om sämre anställningsskydd är fortfarande, kanske ska man säga återigen, aktuellt.

Det är ett löfte V helst av allt vill slippa infria, och med nya kraschade förhandlingar återupptar Löfven och Sjöstedt den maratonversion av arga leken som pågått de senaste veckorna.

Att LO två gånger har förklarat att det är omöjligt att komma överens med näringslivet ökar dock trycket på Lövfen. Kanske tycker förbundet att de har tagit tillräckligt med kulor för S den senaste tiden.

Nu blir det nya förhandlingar: kan Stefan Löfven och Annie Lööf komma överens om en ändring av las som är tillräckligt nedbantad för att Sjöstedt ska bli nöjd?

En dagsfärsk undersökning från Aftonbladet/Demoskop kan vara ett stalltips: en majoritet av Centerpartiets väljare svarar att de hellre vill se Stefan Löfven än Ulf Kristersson som statsminister.

Pust?

    Inrikes