Inrikes

M städar bort hbt i nytt, mer konservativt program

Ulf Kristersson presenterar direktiv till det nya idéprogrammet på en press­träff våren 2019, tillsammans med Christofer Fjellner och Alice Teodorescu.

Moderaternas nya idéprogram, som presenterades i november, städar bort begrepp som hbt och pratar i stället om kristna värderingar och familjens centrala position. Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors, som jämfört progammet med M:s partiprogram från 2013, tar det nya dokumentet flera steg i konservativ riktning.

Inrikes

 

Hur viktigt är ett sådant här program egentligen?

– Det är inte jättemycket i programmet som är policyinstruktion, som säger att man ska göra på det ena eller andra sättet. Men sammantaget skulle jag ändå säga att det är en väldigt viktig pusselbit, eller ett instrument för att bestämma hur man agerar. Det är rastret eller prismat genom vilket man ser på världen.

Partiet ser ut att röra sig i riktning mot KD och SD. Stänger det här dörren för samarbete med C och L?

– Lite svårare blir det nog att lappa ihop allianssamarbetet. Men inte omöjligt. Redan när Alliansen bildades gick det ju en skiljelinje mellan det mer konservativa KD och övriga, mer liberala partier.

Men nu ser det ju snarare ut som att det skulle gå en skiljelinje ganska rakt igenom ett Allianssamarbete?

– Ja exakt! Man kan inte säga att det här är ett nationalkonservativt dokument. Men det tar ett par steg åt det hållet.

Kan man tolka det här som ett besked om hur Moderaterna vill samarbeta efter valet 2020?

– Man kan inte säga att det här är en förutsägelse hur det kommer vara i valet 2022. Men man kan säga att den ideologiska tröskeln för att acceptera ett samarbete med SD har minskat. Men det är ändå fortfarande en tröskel. Man har hyvlat ned den litegrann, men den är inte nere vid golvet, absolut inte.

    Inrikes