Kultur

Madeleinekaka från Stålstaden

Foto: Åse Bengtsson Helin.

Boken om Back Beat Bolaget bjuder på varma minnen men ger även inblick i Sandvikens kulturliv, det svenska musikföreningsväsendet och en bruksorts sammansättning.

Kultur

 

Bång!: Boken om Back Beat Bolaget
Stefan Petrini och Björn Wallsten.
Bång! Böcker.

Jag har aldrig varit i Sandviken.  Inte heller har jag någon personlig koppling till Sandviken.
Ändå slukade jag Stefan Petrini och Björn Wallstens drygt tvåhundrasidiga bok Bång! – som handlar om den Sandvikenbaserade kulturföreningen Back Beat Bolaget – på en eftermiddag. Ett faktum som förklaras av att Bång! är skriven av två författare som ser sammanhangen.

Att lägga ut texten om nära, kära, lokala och förhållandevis obskyra ämnen är ju inte helt lätt. Risken finns att man snöar in på oväsentligheter och överskattar sina läsares intresse för vad exakt den personen sa på det mötet torsdagen den första oktober 1987. Petrini och Wallsten har emellertid – utan hjälp av vare sig redaktörer eller förlag – lyckats undvika sådana närsynta fallgropar. Bång! ger i stället en bred inblick i Sandvikens kulturliv, det svenska musikföreningsväsendet, en bruksorts sammansättning och olika underjordiska musikscener samtidigt som den tecknar Back Beat Bolagets vindlande, ungefär fyrtioåriga historia. Alla personer, företeelser och konstyttringar i den förses med bakgrund. Alla kopplingar i den – som den mellan Västanbyn (”ett [villa]område där alla bildlärare bor’”) och det kompromisslösa skivbolaget Stålverk – görs med pedagogiskt dragna röda trådar.

Med andra ord måste du inte ha sett punkbanden Organiserad Avföring (vars inställning till instrumentering lär ha varit ”spartansk”) och Maten och Tidtabellen inviga Back Beat Bolagets konsertskrubb Vardagsrummet den 12 november 1986 för att uppskatta Bång!. Hyser du bara minsta lilla intresse för alternativ DIY-kultur är den något för dig.
Dessutom är Bång! schvungfullt skriven – trots att Petrini och Wallsten jobbat på den till och från i över nio år är den full av fräscha, humoristiska formuleringar. Så den kan också ses som en fallstudie i hur man närmar sig ett ämne på både ett vördnadsfullt och respektlöst sätt.

Men allt detta sagt så riktar sig förstås Bång! först och främst till folk som har en god relation till Back Beat Bolaget. Om du till exempel stod i publiken när synthpop-trion Oven & Stove spelade i Vardagsrummet (7/12 -91) och den blivande Bob Hund-sångaren Thomas Öberg stagedivade från en strykbräda kommer Bång! att vara en madeleinekaka som väcker varma minnen av veganmackor, usel ventilation, bokningsbolaget Lugers lärospån och bittra lokalstrider mot ”välmenande betongsossar” till liv. Kanske du till och med finns att beskåda på något av de många fotografierna och faksimilerna som illustrerar Bång!?

Personligen skulle jag hemskt gärna se fler alster av Bång!:s slag – den svenska kulturförening/konsertorganisations­histo­rien är långt ifrån färdigskriven. Selam, Clandestino Institut, Koloni, Jazz är Farligt, Impra, Urkult, Rockborgen – alla förtjänar de böcker. Vem blir först med att ge ut dem?

  • Back Beat Bolaget
  • Björn Wallsten
  • Stefan Petrini

Kultur