Inrikes

Magdalena Andersson: ”Vi har inte gjort några eftergifter till Kakabaveh”

Foto: Anders Wiklund/TT.

Amineh Kakabaveh sade inför dagens misstroendeomröstning att hon fått löften om att S ska fortsätta stödja kurdiska demokratiaktivister.  Men direkt efter omröstningen tonade statsminister Magdalena Andersson ned sitt partis kontakter med Kakabaveh – och sade att hon tror att Turkiet noterar det.

Inrikes

På tisdagen röstade riksdagen med minsta möjliga majoritet för att inte avsätta justitieminister Morgan Johansson. Det efter att den politiske vilden och före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh lagt ned sin röst.

På en presskonferens kort efter omröstningen utvecklade Magdalena Andersson sin syn på hur dagens händelser påverkar Sveriges Natoansökan. Hon upprepade då att S, trots sitt löfte att upprätthålla överenskommelsen med Kakabaveh om att stödja de kurdiska YPG/YPJ-styrkorna, inte har gett några eftergifter till Kakabaveh. På frågan om förhandlingsresultatet ändå kan innebära problem för Sveriges samtal med Turkiet svarar statsministern:

– Det är en överenskommelse mellan socialdemokratiska partiet och Kakabaveh. Det har ingenting med Sveriges regerings Natoansökan att göra.

Hon ville inte heller utveckla hur överenskommelsen ska verkställas. Inför misstroendeomröstningen har Kakabaveh sagt till medier att ingenting konkret har gjorts sedan avtalet skrevs i november förra året. Trots det sade hon före dagens omröstning i riksdagens kammare att hon litar på S.

– Riksdagens samtliga partier har varit eniga om att stödja frihetskämpar som stridit för mänskliga rättigheter. Jag och Socialdemokraterna har samsyn i att fortsätta stödja självstyret i Rojava. Jag litar på att partiet kommer att göra det i fortsättningen. De frihetskämpar i YPG/YPJ som bekämpade Daesh och befriade världen från terror förtjänar allt stöd. Det gäller också Selahattin Demirtas. Alla politiska fångar måste friges, sade hon i talarstolen.

Demirtas, som leder det socialdemokratiska partiet HDP, sitter fängslad i Turkiet. Europadomstolen har konstaterat att fängslandet skett av politiska skäl. EU-organet Europarådet, liksom Sveriges riksdag, har krävt att han friges. Det är en av de största stötestenarna i svenska regeringens förhandlingar med Turkiet om att släppa in Sverige i Nato.

Kakabavehs unika vågmästarmakt i riksdagen har gjort att frågan om Sveriges Natoförhandlingar med Turkiet har flutit ihop med de borgerliga partiernas misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson. Eftersom regeringen sannolikt bara kunde sitta kvar om Kakabaveh inte röstade emot den har Socialdemokraterna varit tvungna att förhandla med Kakabaveh. Den politiska vilden ställde till en början ytterligare krav på att Sverige inte ska vika sig för Turkiets önskningar i de pågående förhandlingarna, men nöjde sig alltså sedan med en försäkran om att hennes avtal med S från förra året gäller.

Flamman söker Amineh Kakabaveh.

  • Amineh Kakabaveh
  • NATO
  • Socialdemokraterna
  • Turkiet

Inrikes