Ledare

Makten kan fortfarande falla på sin egen omänsklighet

Amber Rudd. Foto: Alastair Grant.

Varje arbetsgivare och hyresvärd är en potentiell gränskontrollant, och folk som inte ”verkar” brittiska (det vill säga: som inte är vita eller som bryter på ett annat språk) måste alltid kunna visa rätt papper.

Ledare

Att försvåra för papperslösa har nästan blivit en tävling inom politiken – tänk bara på Stefan Löfvens uttalanden om skärpta kontroller av flyktingar kort efter ettårsdagen för attacken på Drottninggatan. Men i Storbritannien har nu den taktiken visat sig få oanade konsekvenser även för makten. Under de senaste månaderna har brittiska The Guardian uppmärksammat hur nya regelverk rörande migration har lett till att folk som flyttade till Storbritannien från Karibien för mer än femtio år sedan nu hotas med deportation.

Det var Theresa May som, under sin tid som inrikesminister, införde vad hon kallade för ”en väldigt hård miljö” för papperslösa flyktingar. Bland annat kan folk som anställer papperslösa tvingas böta uppemot 20000 pund. Inkluderade i gruppen papperslösa är alltså även karibiska migranter från den så kallade Windrush-eran: de kom till landet som barn under sextiotalet, men saknar av olika anledningar papper och pass. En man, som vill förbli anonym, nekades på grund av detta tillgång till en gratis cancerbehandling; en kvinna kunde inte åka till Barbados för att ta farväl av sin döende mamma.

Turerna kring migranterna från Windrush-eran har varit kaotiska. Premiärminister Theresa May gick snabbt från att ignorera problemet till att be om ursäkt upprepade gånger – och inrikesministern Amber Rudd fick avgå efter att ha påstått sig inte veta om att inrikesministeriet hade mål för hur många avvisningar och deportationer de ville genomföra. Att de nya asyllagarna faktiskt har fått konsekvenser för det konservativa Tories-partiet verkar ha att göra med att de slår mot en grupp som av många inte anses ”förtjäna” den behandlingen. I diskussioner och debatter upprepas gång på gång att migranterna i fråga har levt, arbetat och betalat skatt i Storbritannien i femtio år, och därför har rätt att nyttja samhällstjänster. Kort sagt: folk tycker att det är ”fel” bruna personer som nekas tillgång till arbete, hem och vård.

Kort sagt: folk tycker att det är ”fel” bruna personer som nekas tillgång till arbete, hem och vård

Men kontroversen belyser också hur Theresa Mays ”hårda miljö” på olika sätt omöjliggör livet för alla flyktingar och migranter i Storbritannien. Varje arbetsgivare och hyresvärd är en potentiell gränskontrollant, och folk som inte ”verkar” brittiska (det vill säga: som inte är vita eller som bryter på ett annat språk) måste alltid kunna visa rätt papper. Det är stressande, avhumaniserande och bidrar till en miljö som inte bara är hård, utan också grundar sig på en rasistisk logik. Amber Rudd har avgått, men det är premiärministerns egen politik som ligger till grund för situationen. Förhoppningsvis får hon också stå till svars för det.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Amber Rudd
  • flyktingar
  • migration
  • Storbritannien
  • Theresa May

Ledare