Opinion

Man kan inte bekämpa ett virus med hat

Brasiliens president Jair Bolsonaro gör inte mycket för att stoppa smittspridningen i landet. Foto: AP Photo/Eraldo Peres.

Extremhögern låter viruset vinna

Opinion

Internationellt ser vi en mycket tydlig tendens till att högerpartier och högerextrema politiker kräver så lite åtgärder som möjligt för att hindra spridningen av coronaviruset. Kända exempel är Jair Bolsonaro i Brasilien och Donald Trump i USA. I bland annat Tyskland, USA och Italien har högerextrema grupper gått ut på gatorna i mer eller mindre våldsamma demonstrationer, med kravet på att samhället ska släppa alla de begränsningar och nedstängningar som införts på grund av viruset.

I andra sammanhang brukar högerpartier vara de som kräver hårdare lagar och strängare straff. Barn och ungdomar ska dömas till fängelse, gränserna ska stängas och så vidare. Allt för att skydda oss ”hederliga medborgare”, som är födda med rätt nationalitet, från hotet mot våra västerländska kristna värderingar. Det går inte en dag utan att tvingas se någon vattenkammad högerpolitiker i TV som med allvarlig uppsyn och rynkad panna kräver att unga som begår brott ska straffas ännu hårdare och att de senaste tio straffskärpningarna är alldeles för mesiga; Nu får det vara slut på daltandet.

Men när det gäller den viruspandemi kräver långt fler liv än vad den kriminella världen gör, så vill inte högerpartierna pltötsligt inte alls att samhället går in med hårda tag och slutar med sitt daltande. Problemet för högerpartierna är att det som orsakar detta allvarliga hot mot hela samhället inte har någon social eller etnisk grupp som man kan skylla på (även om bland andra Donald Trump har gjort vissa försök har gjorts att skylla på invandrare eller på kineserna). Viruset är en svårt att och angripa som en fiende på samma sätt som man gör med muslimer eller andra ”främmande” etniska eller sociala grupper.

De åtgärder som krävs för att hindra virusspridningen är stora och systemförändrande. Det måste de vara om de ska vara verksamma. De är ingen mening att hota med straff och försöka slå in kilar mellan olika delar av befolkningen. Att skapa splittring och egoism istället för internationell solidaritet och medmänsklighet påverkar inte överhuvudtaget virusets framfart.

Högerns livsluft är att peka ut sociala utsatta grupper som fiender och att försvara den rådande orättvisa ordningen. De systemförändrande insatser som krävs mot coroanpandemins fortsatta spridning är i grunden av samma strukturella karaktär som de åtgärder som krävs för att hindra klimatkatastrofen. Se där: ytterligare en orsak till att högern helst vill tona ner faran ,ed coronapandemin.

  • Corona
  • Donald Trump
  • extremhögern
  • Jair Bolsonaro

Opinion