Inrikes

”Många är trötta på etablerad media”

Amy Goodman var nyligen i Stockholm för att ta emot det alternativa nobelpriset.

Hon är känd för sin granskning av mänskliga rättigheter och sitt engagemang för oberoende journalistik. I USA har hon vid ett tillfälle blivit arresterad i sitt arbete. Amy Goodman besökte Stockholm för att ta emot Right Livelihood-priset.

Inrikes

– Medieläget i USA är ett ”all time low”, säger Amy Goodman, journalist från radioprogrammet Democracy Now!. I veckan var hon i Sverige för att motta Right Livelihood-priset, även kallat för det alternativa Nobelpriset. Motiveringen löd ”för att ha utvecklat en innovativ modell av verkligt självständig politisk journalistik som ger en alternativ röst åt miljoner människor som ofta är exkluderade i mainstreammedia.”
När hon talar om journalistiken i sitt hemland är hon mycket kritisk.
– Jag skulle säga att det blivit sämre sedan jag började arbeta som journalist. Det har skett en inbäddningsprocess, där journalister blivit en del av etablissemanget.

Hon tar bevakningen av Irakkriget som exempel.
– Journalister äter och sover med soldaterna, deras liv är i soldaternas händer, de identifierar sig mer med de amerikanska soldaterna än med någon annan.
I september i år arresterades Amy Goodman när hon bevakade gatuprotester i samband med republikanernas partikonvent i Minnesota. Under en brutal polisinsats arresterades nästan 300 personer. Närmare 50 av dem var journalister. En av medarbetarna för Democracy Now! slogs ned av polis. Många av de gripna, däribland Amy Goodman, släpptes senare och avskrevs från brottsmisstanke. Hon beskriver själv polisens agerande som ett sätt att stänga demokratins öron och ögon.

Hur behandlades händelserna av medier generellt?
– Det rapporterades faktiskt en del även om det inte var en enorm bevakning. Gripandet av mig blev filmat och utlagt på Youtube och var under en tid ett av de mest sedda klippen.

Alternativ växer fram
Gör ny kommunikation som Youtube eller bloggar att det ändå blir lättare för alternativ rapportering att få genomslag?
– Ja, de större amerikanska tidningarna anser sig ha problem i dag, bland annat för att gratis information finns lättillgängligt på internet. Men jag tror inte det är hela bilden. Många är helt enkelt dödligt trötta på mainstreammedia och vad dessa betraktar som värt att rapportera om.
Hon återvänder till Irakkriget och de påstådda massförstörelsevapen som skulle ha varit anledningen till invasionen. När det till slut stod klart att dessa aldrig hade hittats fick etablerade tidningar och Tv-kanaler problem med sin trovärdighet.
– Folk blev rasande. Om det bara varit George W Bush som påstått att massförstörelsevapen existerade hade det varit en sak, nu hade det i stället blivit en allmän sanning som upprepats överallt. Jag tror det är en av anledningarna till att Democracy Now! växt så fort.

Varnar för privatiseringar
Samtidigt varnar hon för att internet är föremål för försök till begränsningar och privatisering.
– Telecomföretag har insett vilken guldgruva internet är och försöker hitta olika sätt att ta ut avgifter och begränsa tillgängligheten.
Hon påpekar vikten av nätverksneutralitet, det vill säga att internetleverantörer ska tvingas behandla alla webbsidor lika. Något som har varit föremål för diskussion i USA. Senast i augusti kom det fram att en av de största amerikanska internetleverantörerna förhindrat sina kunder från att besöka fildelningssidor.
– I dess bästa form är internet ett av de bästa sätten för att kommunicera och nå ut med information och det måste vi slå vakt om.

    Inrikes