Nyheter

Människovärdet är satt ur spel

Afghanska ungdomar som sittstrejkar vid Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: Christine Olsson/TT.

Vänsterpartiet har slutit en ogenomtänkt överenskommelse som innebär mer sympatilös politik för de ensamkommande ungdomar som saknar uppehållstillstånd.

Nyheter

 


Människan är den underligaste varelsen
som går på denna jord. Hon sägs vara intelligent och tänkande men ibland kan tänkandet slå ut intelligensen. Det märks inte minst i politiska sammanhang. Ett återkommande mantra är användandet av ”sunt förnuft”, något som människosläktet inte begriper sig på.
Hon styrs av impulser, bra och dåliga, och hennes kompromissförmåga förvandlar vardagen till schackspelsprövningar. Vi har en vald riksdag och ett tveksamt regeringsinnehav där S och MP försöker ro den rangliga roddbåten i land. Den bräckligt förda flykting- och asylpolitiken visar en stor tveksamhet, ingen ”ordning och reda” som Stefan Löfven kallar sin i hast ihopmixade trollbrygd. Det sunda förnuftet har glömts bort. I stället råder tillfällig sinnesförvirring som går ut över de många tusen som väntar på att förpassas från Sverige till ingenting. De som lämnat ett land i tron att vi här uppe i det inhumana svårsmälta landet kan ge en ny framtid har hamnat på fel ställe. Sverige är knappast ett drömland för alla. Ovissheten är den största följeslagaren. Den som makten haver vill inget förstå.

Hjärnsläppet är totalt och långvarigt. Trots det finns det människor i det avlånga Sverige som ställer upp och hjälper ensamkommande barn och ungdomar. Migrationsverket bollar som bekant med denna grupp som de vill. Den uttalade ordern är ut med dem. Tanken bakom kan vara att ”vi skulle aldrig ha tagit emot dem”. Så skedde ändå, och orsaken är EU och internationellt tryck. I dag ser vi resultatet. En vacklande regering vars arbetslinje blivit till en kurvig hålväg där bakhåll riskeras från de mörka krafterna.

Vi har en vald riksdag och ett tveksamt regeringsinnehav där S och MP försöker ro den rangliga roddbåten iland

V och S har slutit en ogenomtänkt överenskommelse som handlar om att ta bort ersättningsbiten för de ensamkommande ungdomar som fyller 18 år innan de får uppehållstillstånd. I detta tråkiga land kan de inte räkna med någon sympati eller humanistisk omtanke, snarare utvisning. Det är omdömeslöst av V att spela med i regeringens inskränkta politik på detta område. Vackra och inlindade tal om hur väl vi vill ta hand om människor i nöd blir tomma utan känsla för empati. Varken S eller V tar något som helst ansvar i denna fråga. Jag kallar det usel politik där ansvarstagandet lämnats därhän.
Snart kan permanenta uppehållstillstånd vara svunnen tid om EU och dess odemokratiska parlament får som de vill. Sveriges roll i det sammanhanget är en bisak i det politiska svindleri de tunga EU-länderna ägnar sig åt.

Människor i nöd saknar attraktionskraft och deras livsutrymme krymper för varje dag. Den innevarande trenden är murar, taggtråd och restriktioner. Ett land inom EU med ännu sämre invandringspolitik än vad vi har är Ungern. Det landet är i stort som i smått ett praktexempel på inhumanism och enfald.
Vår egen ”ordningsgeneral” vill inte inse hur svår situationen är för de som hotas av tvångsutvisningar till Afghanistan. Osäkerheten och den instabilt förda politiken där tycks inte bekymra honom nämnvärt. Han liksom övriga medlemmar i kabinettet har fastnat i ekorrhjulet som snurrar åt galet håll. Människovärdet är satt ur spel i alltför många av världens länder. Sverige ligger på gränsen till inträde i den internationella skaran.

  • asylpolitik
  • ensamkommande
  • flyktingar

Nytt