Opinion

Måtte #MeToo aldrig tystna

Manifestation i Stockholm med anledning av #MeToo. Foto Janerik Henriksson/TT

Gunnel Malm skriver om en rörelse som rensat avloppet och gjort plats för att kvinnor ska sätta agendan.

Opinion

Jodå, säger den 70-årige mannen, självklart skall du få lära dig konservatorsyrket från grunden. Jag är 23 år och utlånad från mitt kennelflickejobb för att, möjligen, kunna gå vidare och lära mig ett riktigt yrke. Det här känns otroligt positivt och när karln påpekar att jag måste följa med ut i skogen då, förstås, anar jag inte oråd. Klart jag måste med i skogen,   vi skall ju studera djur liksom. Efter lite småprat går det upp för mig att det är inte alls kolla djur det handlar om, faktiskt inga djur alls, utan mer ligga på rygg i mossan.

Det här är en vanlig kvinnas berättelse och de flesta av oss har en kompis, mamma,  äldre kvinnlig släkting, eller en arbetskamrat som kan fylla i med fler historier. Män tar sig friheter, män tafsar på oss överallt. Och det blir grövre, det som förr möjligen gick under ”jag stöter på dig”, kan i dag sluta i våldtäkt. Eller ”bara” i grova tillmälen, både på nätet och verbalt. I alla fall om jag är så dum i huvudet att jag nobbar inviten.

Men hösten 2017 börjar något hända, #MeToo-rörelsen startar och kändisar och vanliga män börjar falla som käglor. Många trodde det skulle stoppas, ”nu får ni väl ge er”, alternativt ”får man inte krama en tjej längre och säga att hon är söt”? Näe det stoppar inte och näe, den tjejen kanske inte alls vill bli kramad av dig. Märkligt, eller hur? Eller högst befriande!

Någon sa att proppen gått ur, jag tycker snarast att avloppet rensas.

Under ett halvår har hur mycket som helst växt fram som #timeout, #räckupphanden, #intedinhora, #utanskyddsnät, #ickegodkänt, #underytan, #givaktochbitihop, #vardeljus, #metoobackstage, #utantystnadsplikt, #attslådövörattill, #tystnadtagning, #teknisktfel, #inteförhandlingsbart, #vispelarintemed, #visjungerut, #medvilkenrätt, #imaktenskorridorer, och #deadline bara för att nämna några.
Den viktigaste i sammanhanget är #allavi där de som blivit utsatta för incest och pedofili kan stödja varann. För det är det som är viktigast, att kvinnor kan stödja varann i de här grupperna.
Någon sa att proppen gått ur, jag tycker snarast att avloppet rensas.

Måtte #MeToo aldrig tystna, och må vi kvinnor säga ifrån, direkt, när vi råkar ut för något vi inte gillar. Låt oss också ha modet att, direkt, sätta ner foten när vi ser en medsyster drabbas. Den kvinnliga kroppen är inte mannens ägodel, den är vår själs tempel. Och jag kan avslöja att den som råkat ut för tafsande som barn, tonåring eller vuxen kvinna kan få en enormt trasig självkänsla och en kropp som värker, för att män tagit sig friheter.
Men nu är det vi kvinnor som sätter agendan och är du en reko man då hänger du på och säger ifrån.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • #metoo

Opinion