Lösa förbindelser: Om kampen för fasta förhållanden i handeln
Red. Jenny Wrangborg.
Medv. Leonidas Aretakis, Elinor Torp, Mikael Färnbo, Elina Pahnke, Cecilia Alstermark, Cecilia Berggren, Karin Lindgren Strömbäck, Olav Fumarola Unsgaard, Josefin Sand, Frida
Bengtsson, Erika Petersson och
David Eklind Kloo.
Leopard.
”Att jobba i handeln i dag är som att dejta någon som bara ringer vid storhelger eller när det vanliga ragget inte hör av sig”. Så skriver redaktören Jenny Wrangborg i den nyutkomna antologin Lösa förbindelser. Det är en slagkraftig sammanfattning av bokens budskap. Att stå i affär är allt oftare ett riktigt skitjobb: hälften av Handelsförbundets medlemmar menar att deras arbetsplatser är underbemannade, branschen överutnyttjar bemanningsföretag och sedan 1990 har de tidsbegränsade anställningarna mer än fördubblats. Unga människor som jobbar inom branschen vittnar om en helvetisk trötthet på att sova med mobilen under huvudkudden. Samtidigt finns det en annan sida av saken: Handelsförbundet har blivit allt mera stridbart på senare år och rönt framgångar med gräsrotsorganisering och kampanjer mot hyvling. Stora företag som Ikea och Gekås i Ullared anses i dag vara mönsterarbetsplatser på grund av facklig organisering. Vid Ikea har till exempel facket lyckats få bort alla behovsanställningar.
Sedan Alliansen kom till makten 2006 har det publicerats en strid ström av antologier om arbetarrörelsens utmaningar. Lösa förbindelser tillhör de bättre av dem. Dels handlar det om att bidragen ofta utgår från golvet på arbetsplatsen – för att sedan röra sig uppåt och analysera den politiska utvecklingen. Dels handlar det om gediget redaktörsarbete och en välavvägd blandning bidrag. En eminent skara skribenters texter varvas med vittnesmål från butiksanställda. Här finns bland annat en intressant text av Mikael Färnbo om hur arbetsmarknaden dopas med subventioner, Leonidas Aretakis gör en nyanserad analys av tv-serien Ullared och butiksbiträdet Erika Petersson skriver drabbande om att utsättas för sexism i kassan. Jag vill också nämna Elinor Torp – Sveriges i särklass bästa arbetsmiljöreporter – och hennes bidrag om bemanningsbranschen. Det är en text präglad av en återhållen vrede över utvecklingen mot A- och B-lag på arbetsplatserna.
Leonidas Aretakis gör en nyanserad analys av tv-serien Ullared och butiksbiträdet Erika Petersson skriver drabbande om att utsättas för sexism i kassan
Skulle jag komma med en liten invändning är det att antologin saknar en mer teoretisk text som analyserar samhällsutvecklingen. Detta är ett ganska vanligt problem i antologier. I Lösa förbindelser tycker jag mig se ett underliggande tema i flera av texterna: hur tekniker uppfunna för att strömlinjeforma bilproduktionen i Japan allt oftare dyker upp vid rullbandet på matvaruaffärer. Detta, som kallas lean-production och omfattar allt från tidsstudier av handrörelser till själbetjäningsdiskar, hade gärna fått skärskådas i en egen text. Här hade till exempel skribenten Mikael Nyberg kunnat tas in för en översikt. Han har tidigare skrivit knivskarpa böcker om ett av de mest alarmerande problemen på den svenska arbetsmarknaden: att servicesektorn i allt större utsträckning håller på att industrialiseras.