Nyheter

Min bästa julklapp är om ansvariga politiker avgår

Henrik Malmrot är Ung vänsters förbundsordförande. Foto: Ung vänster.

Nu är det dags för politiker som gjort besparingar på sjuk­vården under en pandemi att ta sitt ansvar.

Nyheter

Nu börjar de första utvärderingarna av coronakrisen rulla in. Det vi ser är att det framförallt är i äldreomsorgen som saker har funkat katastrofalt dåligt. Den dysfunktionalitet i systemet som coronapandemin visar på har kostat tusentals äldre livet. Rapporterna står som spön i backen: där personalens villkor har varit sämre, där det finns fler utan utbildning och där fler arbetar timmar så har dödsfallen varit högre. Det här är inte på något sätt personalens fel, det har under många år larmats om de undermåliga villkoren för de som arbetar i äldreomsorgen och vilka konsekvenser det får för de äldre. Människor som inte får duscha ordentligt, får halvfärdig mat och i stort inte har livsvillkor värdigt folk. Nu är det dags för förändringar.

För vem bär då ansvaret? Jo, det gör politiker som skär ned och som ständigt tjatar om budgetar som är omöjliga att hålla om man ska följa lagen samtidigt. Färre och färre personal som ska springa fortare och fortare. I dag ska personal i hemtjänsten besöka tre gånger så många äldre som för trettio år sedan. Vi har blivit lovade år efter år att nu ska det satsas och åtgärdas men resultatet är alltför ofta mindre pengar än året innan. Nu ser vi konsekvenserna, nedskärningarna i äldreomsorgen har kostat livet för många äldre. Både sossars och moderaters budgetar är livsfarliga för människor i vårt samhälle.

Vad har vi då fått för de pengar vi har sparat på äldreomsorgen? Bidrag till de som vill renovera kök eller inte orkar städa sitt badrum. Bidrag till de som har lånat för att köpa 10-miljonersvillor. Sänkta skatter för banker och överklass. En urholkning på ungefär 150 miljarder i statsbudgeten. Vi tillåter även en stor andel av de få pengar som är kvar till äldreomsorgen att gå till vinst för stora bolag som plundrar välfärden på resurser. De äldres liv var mindre värt än detta. Så ser de politiska prioriteringarna i dagens samhälle ut.

Nu är det dags att börja avgå. Politiker, ni som gör besparingar på sjukvården under en pandemi, ni som tvingar hemtjänstpersonal att springa fortare och hjälper viruset genom att inte ge personalen de rätta verktygen. Alla ni som arbetar i välfärden är hjältar som står ut med en så kass ledning. Det är dags att omfördela resurser, från banker och poolstädningsbidrag till rimliga villkor för äldreomsorgens anställda. Det är vad jag önskar mig i julklapp: dags för er toppolitiker från kommun till regering att ta ert ansvar och kliva av.

  • coronakrisen
  • coronapandemi
  • sjukvård

Nytt