Inrikes

Misstänkt mördare har nazistkopplingar – skrev om masskjutare dagar innan mordet

Brottsplatsen i Visby på onsdagen.

Misstänkte knivmannen marscherade med nazister och skrev om masskjutare.

Inrikes

På onsdagseftermiddagen knivhöggs en 60-årig kvinna på Donners plats i Visby, på onsdagskvällen bekräftades att hon avlidit av sina skador på sjukhus.

En 33-årig man kunde kort efter händelsen gripas på platsen, och sitter på onsdagskvällen anhållen misstänkt för mordet.

Enligt källor med god insyn är 33-åringen aktiv nazist, som deltagit i flera demonstrationer och skrivit flera artiklar på Nordiska Motståndsrörelsens hemsida.

Bara dagar innan dådet skrev mannen i sociala medier om Martin Bryant, som mördade 35 personer i en dagslång skjutning i Australien i slutet på 90-talet. Hans dåd beskrivs fortfarande som en av historiens dödligaste skjutningar.

Enligt polisen finns det inget känt motiv, och heller ingen känd koppling mellan den 60-åriga kvinnan och den misstänkte 33-åren.

– Knivdådet inträffade utomhus på Donners plats i centrala Visby där många människor är nu under Almedalsveckan. Det finns därför gott om vittnen som polisen kommer att höra, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Petra Götell i ett pressmeddelande.

Polisen beskriver inte heller attacken som riktad mot den pågående politikerveckan i Almedalen. Denna kommer inte heller att avbrytas.

På onsdagskvällen bekräftade SKR, Sveriges kommuner och regioner, att den mördade kvinnan var anställd inom organisationen, där hon jobbade med psykiatrifrågor.

 

    Inrikes