Opinion

Morden måste upphöra – och konflikten lösas!

En banderoll där det står Al Nakba, som betyder katastrofen, uppsatt på den mur som Israel byggt på ockuperad mark i Västbanken. Al Nakba åsyftar den fördrivning av palestinier som skedde när staten Israel bildades. Foto: MUHAMMED MUHEISEN/AP/TT.

På Israels självständighetsdag firar man USA:s ambassadflytt till Jerusalem – medan israelisk militär dödar nästan 60 människor, och skadar flera tusen, vid gränsen mot Gaza. Champagne i Jerusalem, blod i Gaza. Det här måste nu få ett slut, menar Gunnar Olofsson.

Opinion

Till att börja med måste media och andra sluta sprida felaktiga bilder av vad som sker. Konflikten i Israel/Palestina handlar om att Israel ockuperar det som enligt ett stort antal FN-resolutioner skall vara den palestinska staten – och har flyttat in en stor mängd egna medborgare, så kallade bosättare, på ockuperad mark. Detta är konfliktens kärna. Både ockupationen, bosättandet och blockaden av Gaza är brott mot internationell rätt och måste upphöra.

Vad gäller Jerusalem skall staden enligt palestinierna och FN vara huvudstad för både Israel och Palestina – inte bara för Israel. USA:s president Donald Trumps åtgärd att flytta sin ambassad till Jerusalem, från Tel Aviv, är oacceptabel så länge inte den palestinska staten kontrollerar östra Jerusalem – och flytten står i strid med säkerhetsrådets resolution 2334 (från den 23 december, 2016), som inte ens USA röstat emot.
Det svenska erkännandet av staten Palestina är ingen unik eller konstig åtgärd. 134 andra länder har också erkänt Palestina, inklusive samtliga stater i tidigare Östeuropa samt Island. De som inte erkänt Palestina utgör i dag en tragisk minoritet.

Gaza lider av en 10 år lång blockad, som utarmat området, medför undernäring och onödiga sjukdomar och enligt FN inom bara några år hotar göra Gaza obeboeligt

Med detta sagt måste nu åtgärder till för att stoppa utvecklingen. De som protesterar i Gaza mot ockupation, blockad och fördrivning har inte som mål – vilket antytts – att riva gränsen och storma Israel, utan att fästa vår uppmärksamhet på den situation de lever under. Gaza lider av en tio år lång blockad, som utarmat området, medför undernäring och onödiga sjukdomar och enligt FN inom bara några år hotar göra Gaza obeboeligt. Protesterna har mötts av tårgas, gummikulor och skarp eldgivning. Över 100 människor har dödats och långt över 5 000 skadats av israeliska militära prickskyttar inne på sitt eget territorium, inne i Gaza – och ibland långt från gränsen. Förövarna av dessa våldsdåd måste identifieras, och straffas!

Den svenska regeringen måste sluta mumla i skägget och tala ut om övergreppen. Om morden på demonstranterna. Om ockupationen, militärstyret, bosättarnas förstörelse av palestinsk egendom, de nattliga razziorna i palestinska samhällen, fängslandet och tortyren av palestinska barn, de utomrättsliga avrättningarna. Man måste använda sin plats i FN:s säkerhetsråd till att kräva sanktioner och påtryckningar för att få Israel att upphöra med med sin politik och erkänna existensen av en palestinsk stat.

Svenska företag, och aktörer inom kultur, vetenskap och idrott måste frysa sitt samarbete med Israel tills ockupationen och övergreppen upphör. Som enskilda konsumenter bojkottar vi israeliska varor. Siffrorna 729 i början på en varas streckkod anger att den är tillverkad i Israel. Köp den inte!
I vår gör projektet Ship to Gaza ännu ett försök att med sina båtar bryta den israeliska sjöblockaden av Gaza. Ge ditt stöd till projektet genom att swisha en valfri summa till nummer 123 658 1680.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Gaza
  • Israel
  • Jerusalem
  • Palestina

Opinion