Inrikes

MP:s ministerkandidat om skolförsäljningen: ”Inte vår politik”

Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen säger att hennes Stockholmskollegors försäljning av skolbyggnader till Internationella Engelska Skolan är deras ”sämsta kompromiss”. Foto: Janerik Henriksson/TT, Stina Stjernkvist/TT

Miljöpartiets utförsäljning av skolor i Stockholm, och senare undvikande av journalistfrågor, har mött hård kritik. Nu kallar partiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen skolförsäljningen den ”sämsta kompromiss” partiets kommunpolitiker gjort.

Inrikes

Efter att Miljöpartiet i Stockholm röstat för en utförsäljning av skolbyggnader till Internationella Engelska Skolan (IES) har flera medier sökt svar om hur agerandet rimmar med partiets rikspolitik – att förbjuda vinstdrivande aktiebolag i skolan. Nu säger Annika Hirvonen, riksdagsledamot och MP:s talesperson i utbildningsfrågor, till Flamman att kommunpolitikernas röst berodde på en förlorad förhandling.

– Det är inte Miljöpartiets politik, varken i Stockholm eller någon annanstans i Sverige, men små partier vinner inte alla förhandlingar. Hade Miljöpartiet fått bestämma själva hade vi inte haft vinstutdelande aktiebolag som IES som kunde köpa skolfastigheter, varken i Stockholm eller någon annanstans.

Efter omröstningen skrev flera tongivande personer i skoldebatten att Stockholmspolitikernas val kan skada MP:s trovärdighet i välfärdsfrågor och därmed dess möjligheter att hålla sig kvar i riksdagen. Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans kallade agerandet ”det fegaste han sett”. Rektorn och författaren Linnea Lindquist skrev på sin Twitter att ”domen kommer bli hård den 11 september” (valdagen, reds. anm.).

Utanför Stadshuset i Stockholm demonstrerade i måndags andra rödgröna partier under omröstningen och skanderade ”MP, kom ut!”. Men Annika Hirvonen vänder sig emot idén att MP:s skolpolitik är otydlig.

– Antingen dömer man ut ett parti för dess kommunpolitikers sämsta kompromiss, eller så väljer man att se vad partiet verkligen driver. Det är solklart vad Miljöpartiet driver: avskaffa marknadsskolan genom att förbjuda vinstutdelande aktiebolag som huvudmän. Beslutet i Stockholm var dåligt. Men vi måste lyfta blicken och se det verkliga motståndet: de riskkapitalister som lever av ett system som slår sönder och segregerar.

  • Internationella Engelska Skolan
  • marknadsskolan
  • Miljöpartiet
  • vinster i välfärden

Inrikes