Inrikes

MSB:s samarbete med kritiserade nätjätten sågas

Svante Berger, rådgivare på MSB, får ta emot frågor på en presskonferens under förra veckan. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Ska svenska myndigheter samarbeta med företag som bedriver sin verksamhet med ”slavliknande” arbetsförhållanden? MSB:s planerade inköp av datalagringstjänster väcker fler frågor än de som rör datasäkerhet.

Inrikes

Ska svenska myndigheter samarbeta med företag som bedriver sin verksamhet med ”slavliknande” arbetsförhållanden?­ MSB:s planerade inköp av datalagringstjänster väcker fler frågor än de som rör datasäkerhet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap planerar ett samarbete med företaget Amazon om att använda deras datalagringstjänst som en del i den svenska smittbekämpningen.
Tanken är att data från en nationell undersökning om symptom ska förvaras på Amazons servrar.

Sedan Sveriges radio i slutet på förra veckan berättade om planerna, har förslaget mötts av hård kritik. Att förvara data på Amazons servrar skulle innebära att den tillgängliggjordes för USA:s underrättelsetjänst, antingen genom en offentlig begäran eller via hemlig dataavlyssning.
– Om jättemånga medborgare använder den här tjänsten och innehållet är tillgängligt för andra nationer, så kan de skapa sig en bild av Sveriges beredskap och Sveriges förmåga att hantera en kris, säger Daniel Melin, it-­upphandlare på statens inköpscentral vid Kammarkollegiet, till Sveriges radio.
Det är dock inte det enda frågetecknet i myndighetens föreslagna samarbete med Amazon.

Amazon är ett amerikanskt företag som säljer allt via sin nätshop. Företagets uttalade ambition är just detta: att vara en helhetslösning för konsumenter. Allt du kan tänkas vilja ha ska gå lätt att beställa och snabbt att leverera.

Från företagets tidiga fokus på böcker har man nu expanderat till att sälja allt som är möjligt att sälja inom lagens ramar. Bland produkterna finns glidmedel på 25-literstunna, hemstickade raggsockor, arbetsverktyg, kontorsmaterial, blommor, matvaror, husgeråd, leksaker, och, naturligtvis, ansiktsmasker.

Fackförbundet Handels har under lång tid varnat för vad Amazons etablering i Sverige skulle kunna innebära för den svenska arbetsmarknaden. Företaget är ökändt för arbetsmiljön på deras så kallade distributionscentraler, som har beskrivits som ”slavliknande”.

Serverupphandlingen som MSB nu diskuterar tros dock främst beröra personal på Amazon Web Services – ett dotterbolag som tillhandahåller it-tjänster. Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, påpekar att eftersom det främst handlar om it-personal är det inte deras avtalsområde, men också att man ”naturligtvis inte är stormförtjusta över MSB här.”

Man skulle kunna tänka sig att staten investerade i den här typen av digital infrastruktur som krävs. Nu har vi inte gjort det utan lämnar saken helt i händerna på privata intressen. Då förlorar vi också kontrollen

Amazon har också mötts av hård kritik från förläggare, eftersom företaget konsekvent har sålt böcker till underpriser för att konkurrera ut fysiska bokhandlare. Den amerikanska bokhandlarföreningen menade i en rapport i början på året att Amazon, till skillnad från hur företaget ofta beskrivs, inte skapat nya jobb. Tvärtom har företaget enligt rapportförfattaren kostat USA tiotals miljarder i skatteintäkter och hundratusentals arbetstillfällen.

Den europeiska grenen av Amazons verksamhet är placerad i skatteparadiset Luxemburg, vilket innebär att företaget betalar mycket lite eller ingen skatt på sina förtjänster.
Mikael Nyberg, journalist och författare, är aktuell med boken Kapitalets automatik. I den har han undersökt bland annat just Amazon. Han beskriver arbetsförhållandena för de som plockar varor på Amazons lager som usla.

– Amazon förminskar dem till mänskliga robotar. De övervakas ständigt via den digitala tekniken, och om det skulle visa sig att någon inte plockat en vara på en viss tid så kommer basen springande och frågar vad de håller på med, säger Mikael Nyberg till Flamman.
Han liknar verksamheten vid en ”grottekvarn”, den mytiska kvarn i Eddan där två trälar slet för att mala fram guld åt den girige kung Frode.
Och inte heller Mikael Nyberg hyser några tveksamheter om huruvida den data som ska placeras på Amazons servrar kommer att bli tillgänglig för den amerikanska underrättelse­tjänsten.
– Enligt amerikansk lag är företaget skyldigt att lämna ut den här informationen.

Är det lämpligt att en svensk myndighet samarbetar med ett sådant här företag?
– Nej, det är det verkligen inte.

Men finns det något annat sätt?
– Man skulle kunna tänka sig att staten investerade i den här typen av digital infrastruktur som krävs. Nu har vi inte gjort det utan lämnar saken helt i händerna på privata intressen. Då förlorar vi också kontrollen.
På MSB vill man dock varken diskutera kritiken eller något annat som har med projektet att göra.
– Vi kan inte svara på några frågor nu, utan vi kommer att berätta mer när allt är klart. Jag kan inte säga när det blir, det kan vara imorgon, om två veckor eller en månad, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB till Flamman.

Ni är ju en statlig myndighet, är det inte rimligt att folk får reda på vad ni håller på med?
– Det var väl en jättekonstig fråga. Det är klart att man inte kan berätta om ett projekt innan det är klart.
Frågan om hur – och om – molntjänster av den typ som MSB nu förhandlar om ska användas har varit en stötesten inom svenska myndigheter under lång tid. Att data hamnar utanför myndighetens kontroll kan innebära en säkerhetsrisk, det vittnar inte minst den stora skandal som briserade på Transportstyrelsen 2017 om. Efter flera uppmärksammade granskningar slutade skandalen i att flera ministrar avgick.

  • Amazon
  • MSB

Inrikes