Inrikes

”Mycket ångest i Moderaterna nu”

”Att splittra Alliansen tror jag inte uppskattas av deras väljare och inte heller att riskera försätta landet i regeringskris”, säger Aron Etzler. Foto: Henrik Montgomery/TT och Denny Lorentzen.

– Det är en väldigt tydlig konflikt där olika delar av partiet dras i av olika konkurrerande partier. Hamnar man i den situationen så blir känslan att partiet saknar en kärna, säger Aron Etzler om Moderaterna som nyligen gick ut med att man kan tänka sig att samarbeta med SD.

Inrikes

– Antingen har Anna Kinberg Batra blivit överkörd eller så har hon bytt linje.
Det säger Aron Etzler, partisekreterare för Vänsterpartiet och författare till boken Reinfeldteffekten.
Det var i förra veckan som Anna Kinberg Batra meddelade att Moderaterna var beredd att fälla regeringen med Sverigedemokraternas stöd. Direkt efteråt höll Centerpartiet en pressträff där Annie Lööf meddelade att man inte tänkte vara med och lägga fram en gemensam alliansbudget innan valet, samt att C inte kommer att sätta sig i en regering med SD eller med SD:s aktiva stöd. Senare uttalade även Jan Björklund stöd för Centerpartiets linje.
Varför Moderaternas utspel kommer just nu är oklart. Men Aron Etzler konstaterar att det är ett hårt pressat parti som är betydligt svagare nu än för några år sedan. Moderaterna har troligen aldrig varit i en situation där de tappat initiativet till ett parti som står till höger om dem. Samtidigt tappar de också röster till Centerpartiet.
– Det är en väldigt tydlig konflikt där olika delar av partiet dras i av olika konkurrerande partier. Hamnar man i den situationen så blir känslan att partiet saknar en kärna.
– Det är mycket ångest i Moderaterna nu. Jag är inte så säker på att det här utspelet är styrt av några kalkyler. Det är inte säkert att det finns så mycket mer bakom än det som syns utåt, en falang som inte har något emot att regera med SD och en annan som avskyr tanken.

Motvillig M-ledare

Moderaternas styrka under Fredrik Reinfeldts ledning var att man hade det politiska initiativet i exempelvis debatten om utanförskap. Dessutom utgjorde partiet ledarskapet inom borgerligheten och Fredrik Reinfeldt sågs som den mest trovärdiga statsministern.
– Anna Kinberg Batra är på väg att tappa alla de sakerna. De har tappat det politiska initiativet, hon vinner inte förtroendematchen mot Löfven och för mig verkar det som om hon håller på att förlora Alliansen.
Aron Etzler tror att Moderaternas utspel var en felbedömning.
– Att splittra Alliansen tror jag inte uppskattas av deras väljare och inte heller att riskera försätta landet i regeringskris.
Samtidigt påpekar han att det inte publicerats några opinionsundersökningar sedan utspelen och därför är svårt att avgöra hur de landande.
– Men för mig verkar det som om M gjorde en fadäs. Det blev det när Centerpartiet gick ut och meddelade sin ståndpunkt.
Enligt Annie Lööf ska de övriga allianspartierna ha fått ett sms kvällen innan Moderaternas pressträff. Det tyder på ett knaggligt allianssamarbete, menar Aron Etzler.
– Jag får direkt vibbar av hur Mona Sahlins och Lars Ohlys relation var. Att ge den här typen av beslut via sms tyder på ett lågt förtroende, eller på att Anna Kinberg Batra blivit överkörd.
Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att hon inte är beredd att samarbeta med SD.
– Det tycks för mig som om det här var ett val under galgen för henne. Oavsett om det är hennes hand som finns vid det här beslutet eller om hon förlorat omröstningar så är det inte hennes ursprungliga linje. Jag tycker man ser på henne att det är en politisk ledare som är rätt motvillig. Det är inte så mycket av Anna Kinberg Batras politiska projekt som genomförs. Det är också en väldig svaghet för en ledare, säger Aron Etzler.
– Det allvarliga är ju att normalisera ett extremhögerparti som aktivt odlar hat och myter om invandrade och motståndare. Expo beskriver helt korrekt detta som ”en milstolpe för svensk extremhöger”. Moderaterna hjälper SD.

  • Anna Kinberg Batra
  • Aron Etzler
  • Moderaterna
  • Sverigedemokraterna

Inrikes