Sexuellt våld omges av skam. Det obegripliga är att det så länge har fått vara offrets skam. Oräkneliga är de kvinnor som först har utsatts för de vidrigaste och mest smärtsamma övergrepp för att sedan antingen tvingas tiga eller utsättas för ytterligare stigmatisering, skam och bestraffning. Med den vetskapen och i den verkligheten är det inte lätt att stå upp för något annat hur rätt det än må vara. Men det gjorde hon.
Nadja Murad är en hjälte. Hon gör en viktig fredsinsats genom att ha berättat om de fruktansvärda övergrepp hon utsattes för av IS-krigarna. Med stöd av goda krafter har hon kunnat ge ett ansikte åt offret som inte ska behöva bära skammen av sexuellt våld. Denna förändring är nödvändig i arbetet som pågår för att synliggöra sexuellt våld som en metod i krigsföringen. Att visa på grymheten i det våldet och ställa rättmätiga krav på att sexuellt våld ska ses som ett krigsbrott. I det arbetet är det ofattbart viktigt att världssamfundet är tydliga, på alla plan, med att skammen inte är offrets.
Nadjas mod och styrka att stå upp och låta skammen fullt ut falla på förövarna gör henne till en hjälte i denna kamp, och en rättmätig mottagare av Nobels Fredspris 2018.