Kultur

Den radikala barnboken

När barn tittar på nätporr

Gro Dahle har tillsammans med dottern Kaia Dahle Nyhus skapat en bilderbok om barns möte med porr. Med recensionen av Sesam Sesam påbörjar Flamman en period av fokus på samtidens radikala barn- och ungdomsbok.

Kultur

När Als storebrorsa och hans rövargäng av kompisar är på besök måste mamma skära upp en hel limpa, för rövarna äter hundratals mackor med ost och dricker hundratals glas med saft. De ockuperar datorn för att kolla på roliga klipp och när det äntligen blir Als tur att sitta där sugs han in i en labyrint av blanka nakna kroppar, tuttar, rumpor, ”jättetjocka, jättelånga, jättestyva snoppar”.

Varför har just den här boken blivit utgiven? Det är ofta den första frågan en kritiker med recensionsuppdrag ställer sig. Vad gäller Sesam Sesam skulle det korta svaret kunna vara: för att det saknades en bilderbok som handlar om barns möte med porr på internet.

Ett lite längre svar är att det norska paret Gro Dahle och Svein Nyhus sedan länge har motiverat sin relevans genom att i bilderboksform behandla svåra, tabubelagda ämnen. För det finns sådant som kan vara svårare att skriva om än krig och flykt till och med, vilket har varit ett vanligt tema i det senaste årens bilderboksutgivning, och det är kriget som sker inne i hemmet, där gränser mellan ont och gott och fel och rätt är upplösta och förvirrade, och där det inte finns någon utväg för barnet. I böcker som Bläckfisken, Akvariet och Den Arge har Dahle och Nyhus behandlat äldre bröders sexuella övergrepp, mödrar som är psykiskt sjuka, pappor som slår. Dessa böcker är poetiska och konstnärliga mästerverk.

Sesam Sesam, som inte är illustrerad av Dahles man utan av parets gemensamma dotter Kaia Dahle Nyhus, når inte riktigt så långt. Den inramning som används för berättelsen, ”Ali Baba och de 40 rövarna” i (den mycket erotiska) sagosamlingen Tusen och en natt, är dock välfunnen. Likaså kommer Als inre monolog fram helt naturligt genom Dahles precisa, rytmiska språk, samtidigt som de expressiva illustrationerna fångar hans upprörda känslor (kaos, virvlar, rött, neongult!). Ändå blir boken otillfredsställande – och även ointressant – när ett verkligt problem adresseras, samtidigt som budskapet om porrens mer destruktiva konsekvenser är ganska svagt. Sesam Sesam tycks vilja visa hur vuxna och barn kan tala om porr. Men vad ska de säga? Räcker det, som här, med att avdramatisera? Vad behöver barn förstå om porr?
Här gömmer sig bilderboksskaparna lite förnöjt bakom sitt provocerande ämne. Kring själva frågan om pornografi har de antingen en mycket avslappnad attityd, eller möjligen inte tänkt så värst mycket.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Den radikala barnboken

Kultur