Kultur

Krönika

När börjar TAN-högern ge ut barnböcker?

Syns den nationalistiska högerns framgångar även i barnbokshyllan?

Kultur

Förra årets barnboksbarn räddar miljön, slåss mot orättvisor och genomför aktioner.

Varje år sammanställer Svenska barnboksinstitutet statistisk över den barn- och ungdomslitteratur som ges ut i Sverige. Kännetecknande för 2018 var samhälls­engagemanget och aktivismens återkomst. Ingen nyhet för den som har följt Flammans bevakning av den samtida radikala barnboken.

Litteraturvetaren Olle Widhe beskriver i Sbi:s rapport tendensen som en återgång till 1970-talets politiska tilltal, samtidigt som han ser ett nytt konstnärligt utforskande av klasskillnader och sociala orättvisor.

Men om det är faktum att det radikala har gjort comeback i barnboksvärlden – hur står det då till med det reaktionära? Är det omöjligt att TAN-högerns (Traditionell, Auktoritär, Nationalistisk) framgångar även skulle kunna speglas direkt i litteraturen – inte bara indirekt?

Förvisso är de etablerade barnboksförlagens intresse för att ge ut brun barnlitteratur – åtminstone utan brasklappiga förord – minst sagt begränsat. Men faktum är också att i den mån dagens höger alls är intresserad av barnlitteratur, så finns där redan vad den behöver. En stor del av barnlitteraturen är i grunden konservativ. Det handlar inte bara om dess uppfostrande dimension (”det är viktigt att borsta tänderna”), eller om nostalgin förknippad med de klassiker vars värderingar gått ur tiden. Det är också en fråga om upprätthållande av status quo genom att producera mer av det som redan är konsensus.

Mer av mainstream är ungefär hur jag skulle beskriva böckerna skrivna av den kanske mest högerorienterade barnboksförfattaren i dag: Katarina Janouch. Hennes serie om Ingrid för barn 0–3 skildrar en flicka som till exempel sätter på sig plåster, går på skattjakt och går och lägger sig.

Trots somligas brinnande engagemang för Lilla hjärtat, den sociala ordningen hos Elsa Beskow och vikten av att behålla n-ordet i Pippi Långstrump är det faktiskt svårt att hitta en mer aktiv reaktionär linje i nyutgiven svensk barnlitteratur. Kanske vill TAN-högern påverka ideologiskt på andra arenor, eller så anses Greta Thunberg-generationen förlorad.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

    Kultur