Ledare

När elitbubblan spricker

Moderaten Anders Borg. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Den numer ökända skärgårdsfesten handlar ganska lite om Anders Borg. Den handlar mer om unkna värderingar och vad som händer när vi får insyn i elitens bubbla.

Ledare

”… ett sammanhang där många gamla, till och med medeltida, normer, värderingar, traditioner och ritualer lever kvar.”

Vad är det som beskrivs ovan? Näringslivet? Anders Borgs skärgårdsfest? Nej. Det är en beskrivning av dagens högre utbildning i Ulrika Widdings avhandling Identitetsskapande i studentföreningen (Umeå Universitet, 2006).

Att vara full. Att bröla fram sexistiska och rasistiska visor. Det är sånt som i vissa kretsar hör studentlivet till. Att leva rövare tillsammans, diskutera politik och lära sig hur det sociala livet fungerar. Den töntigaste nörden kan bli kung – i studentkåren.

Anders Borg har en historia av att finnas och leva livet i den lilla bubbla som lider av vuxenbrist och kallas studentlivet. 1989 valdes Anders Borg till ordförande för Uppsala studentkår, för det borgerliga kårpartiet Fria Studenter (FS). Efter att FS hade förlorat makten i kåren valdes Anders Borg till ordförande i studentföreningen Heimdal – den då mest konservativa delen av Fria Moderata studentförbundet, numera fristående konservativ.

Att Anders Borg, sommaren 2017, (enligt uppgift) tar andra män i skrevet, kallar kvinnor för horor och visar sin snopp i hopp om att någon vill mäta hur lång den är – det handlar egentligen väldigt lite om Anders Borg. Det handlar om att vi fortfarande lever i en maskulinitetskultur som gör Borgs beteende ”normalt”. Men också om en alkoholkultur som ger den som är berusad ett frikort till att kunna göra vad som helst – utan konsekvenser.

Anders Borg är en människa med makt, långt mycket mer nu än tidigare när han var finansminister.

De flesta studenter lämnar bröleriet när de lämnar studentlivet. Men detta gäller uppenbarligen inte alla. En del tar med det in i näringslivet, som kryllar av sviniga män som köper sex och våldför sig på kvinnor och gör detta beteende till en del av sitt sociala liv.

Anders Borg är en människa med makt, långt mycket mer nu än tidigare när han var moderat finansminister. Han är rådgivare åt några av de största företagskoncernerna i världen (även om han efter skandalen har fått lämna några av dem). I den positionen är han inte van att bli tillsagd. Därför kommer också andra (framförallt) män till hans undsättning och slätar över och försvarar honom genom att erkänna att de själva är benägna att göra samma sak som Anders.

Det är längesedan nu som de första uppmärksammade studentkårs-skandalerna om rasistiska och sexistiska fyllevisor uppdagades. Reaktionerna då var högljudda från en ny generation feminister och vänsteraktivister. Men acceptansen för så kallat ”student-spex” var större då än vad det är i dag.

Sedan dess har mycket hänt. Feminismen har blivit allmän och sexistiskt beteende försvaras inte längre som pojkstreck eller ”tradition”. Debatten som tagit fart efter Anders Borgs snopp-skandal har bevisat att vi kommit en bit. I alla fall när det gäller det fundamentala i att inte bete sig som ett svin. Nu, när i alla fall den enklaste och bredaste formen av feminism får råda (och medieklimatet är helt förändrat) så går det inte att komma undan när grisigt beteende läcker utanför den slutna bubblan.

  • Anders Borg
  • eliten
  • Moderaterna
  • näringslivet
  • sexism
  • student

Ledare