Kultur

Krönika

När telefon blev lyx för landsbygden

Kultur

 

Det går inte att beställa telefonväckning.

Det går inte att lyssna av telefonsvararen utan att slå på datorn.

Det finns ingen upptaget-ton – folk tror att vi inte är hemma om de ringer när det är upptaget.

Telefonen tvärdör vid strömavbrott, till skillnad från ”gammeln” som klarade två dygn utan el.

Nåja, det är inte strömavbrott särskilt ofta – men ändå.

Våra telefonproblem är i alla fall ingenting jämfört med hur en nära vän har det – telefonen ringer bara fyra signaler och ibland inte alls, oroliga vänner sms:ar förtvivlat: ”Var håller du hus, jag ringer och ringer…”, ibland avbryts samtal tvärt, ibland fungerar mobilnumret, ibland de fasta…

Det vi har drabbats av är att Telia klipper ledningarna på landsbygden – och de ersätts av fast telefoni med mobil teknik.

Det handlar alltså inte om att ha taskig mobiltäckning i en sommarstuga på ett skär – det handlar om fasta telefonin på den vanliga landsbygden, där det finns vägar, där telefonin kunde byggas ut på det fattiga 30-talet.

Det är inget fel på digital teknik i sig – men varför inte vänta tills den fungerar?

Det är lätt att känna att det försiggår trakasserier mot landsbygden, dieselstölder klaras aldrig upp, inte ens häststölder, gymnasieungdomar får ingen skolskjuts, miljösoporna måste fraktas till tätorten… och att ringa är en lyx.

Än så länge fungerar posten bra i vår by, peppar, peppar…

De värsta posthändelser jag hört är faktiskt från Stockholm; fyra stora lådor med bortglömd post till folk som bor på båtar i Norra Hammarbyhamnen. En god vän kom på dem när han aldrig fick sitt beställda bankomatkort.

En bekant i Gubbängen kom hem och fann radhusets brevlåda fullständigt översvämmad. Brev och tidningar låg på marken, i regnet… All post till ett närbeläget hyreshus hade tryckts ner i radhusets brevlåda.

Ska vi ha det så här i Sverige?

Pengar finns – för vissa – till privatkonsumtion, resor till andra sidan jorden, ränteavdrag för svindyra bostäder, avdrag för renovering, städhjälp…Medan samhällsbärande funktioner, som post och telefoni, faller samman.

Man kan inte bara avskaffa ränteavdragen, det vore en katastrof för hundratusentals människor. Men att det finns ett samband mellan de trettio miljarder ränteavdragen kostar och ombildandet till bostadsrätter i större städer talas det tyst om.

Att äga sitt hem… det är bara det, att det är banken som äger de flestas hem.

Rut och Rot ger arbetstillfällen, svarta jobb blir vita.

Verkligheten är sällan helt svart – vit. Men det borde gå att ifrågasätta den våldsamma satsningen på privatkonsumtion och de långväga solresorna – även för den som inte har hjärtat till vänster. Om vi vill ha en chans att rädda klimatet.

Det borde gå att nå en bred politisk enighet om att alla har rätt till post och telefon – i Sverige 2017.

    Kultur