Inrikes

Nazister knyter band – NMR deltog i marsch

En man i gammaldags militäruniform deltar i den högerextrema Lukov­marschen i Bulgariens huvudstad.F Foto: Vadim Ghirda/TT/AP

Svenska nazisten Pär Sjögren deltog förra helgen på nazistisk marsch i Bulgarien. Trots att de är splittrade i Sverige bygger flera högerextrema grupper allianser med likasinnade utomlands.

Inrikes

Svenska medlemmar från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen deltog under föregående helg i en högerextrem demonstration i Bulgarien.

Bland annat ska Pär Sjögren, en ledargestalt inom nazistorganisationen ha hållit tal till de bulgariska nazisterna. Sjögren, 37,  har tidigare varit invald i kommunfullmäktige i Borlänge och har åtminstone 30 domar i bagaget.

– Vi vill ha kontakt med andra nationalister i Europa, eftersom vi tror att fria, självständiga länder är väldigt viktigt. Vi vill ta tillbaka makten från globalisterna, personerna som styr EU, och personerna som förstör Europa sade Pär Sjögren, enligt AP.

Det är inte första gången radikala högerextrema från Sverige besöker andra europeiska länder för att visa sitt stöd eller knyta vänskapsband med andra högerextremister.

Även om svenska höger­extremister ofta har haft svårt att komma överens inom landet, har så gott som alla de stora svenska organisationerna sina respektive allierade och kontakter i utlandet.

Kretsen runt Nordisk Alternativhöger och bokförlaget Arktos har besökt Richard Spencer, en ledargestalt inom den så kallade Alt-rightrörelsen i USA. De har också bokat Spencer till att tala på deras konferenser i Sverige, något som dock stoppats av att Spencer belagts med inreseförbud.

Nordisk Ungdom, som framförallt samlar högerextremister i Stockholmsområdet, har nära band till polska högerextremister, och reser varje år för att delta i en massiv högerextrem ”självständighetsmarsch” i landet.

Inför marschen i Bulgarien kallade den antifascistiska kamporganisationen Antifa Sofia staden för ”nynazismens huvudstad”.

– Nazister och fascister från hela Europa kommer till Bulgarien för att marschera tillsammans, sa en talesperson för organisationen.

– Det är viktigt att var och en av oss visar att vi står emot den här typen av arrangemang.

Marschen hedrade den Bulgariske generalen Hristo Lukov, som stödde Hitler, men dödades av antifascister 1943.

  • bulgarien
  • högerextremism
  • NMR

Inrikes