Ledare

Nazisterna är ett verkligt hot mot rikets säkerhet – det måste också Säpo förstå

Säpos nya chef, Klas Friberg, som tidigare varit i kontakt med de göteborgska nazisterna i sin egenskap av regionpolischef för polisregion Väst, borde skyndsamt redovisa vad som görs för att stoppa den växande nazistiska rörelsen, inte bara i Göteborg, utan i hela landet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att Säkerhetspolisen tar terrorelementen i vit makt-rörelsen på allvar är avgörande för att klara en av sina viktigaste uppgifter – skydda demokratin. Anna Herdy om ett förtroende som måste förtjänas och inte schabblas bort.

Ledare

För nästan exakt fyra år sedan så höll Sverige andan i väntan på om aktivisten Showan Shattack skulle vakna upp från sin koma, efter att ha blivit attackerad av nazister efter ett 8 mars-firande i Malmö. Förra torsdagen, när 8 mars-demonstrationen i Stockholm passerade Stureplan stod gruppen som kallar sig Nordisk Ungdom och hotade och skrek på demonstranter. Ett tiotal medlemmar i NMR (Nordiska motståndsrörelsen) hade i helgen en manifestation under parollen ”Vi är folket” på Sergels Torg i Stockholm. Under bokmässan demonstrerade stora delar av den nazistiska rörelsen i Göteborg och runt om i Sverige fortsätter flyktingförläggningar att sättas i brand, hakkors ritas på moskéer och det skickas hot som riskerar att tysta journalister och politiker.

I ljuset av allt detta är det faktiskt lite smått otroligt att Sveriges radios Ekot-redaktion i förra veckan kunde rapportera om att Säkerhetspolisen (Säpo) är så slapphänta i sin hantering av brottsmisstänkta nazister. Ekots Daniel Öhman och My Vingren avslöjade då bland annat hur Säpo undlåtit sig från att kalla på förstärkning till Lilleby Camping (som vid tillfället användes som asylboende) trots att man tyckte sig se en av de brottsmisstänkta nazisterna var beväpnad.

Ekots reportrar berättar också om hur Säpos spanare ser en av nazisterna göra ”konspirativa” inköp och träffa en annan sprängmedelskunnig nazist på en parkering där något överlämnas. Spanarna ser sedan hur nazisterna rör sig mot ett flyktingboende som de tidigare hotat. Ändå ingriper inte Säpo.

Runt om i Sverige fortsätter flyktingförläggningar att sättas i brand, hakkors ritas på moskéer och det skickas hot som riskerar att tysta journalister och politiker.

Det visar sig senare att det nazisterna gjorde vid Lilleby camping var att placera ut en bomb, som av olika skäl inte exploderade – bomben hittades dock inte förrän efter 25 dygn. Människoliv var definitivt i fara och Säpo hade kunnat förhindra det.

Att detta får ske i Sverige, 2018, är bortom all rim och reson. I sin senaste årsbok så påpekar Säpo själva hur ”vit makt-miljön […] utgör ett relativt allvarligt hot mot demokratin och enskilda individer eftersom de vid sidan av opinionsbildande yttringar och aktiviteter regelbundet och systematiskt använder våld, hot och trakasserier för att hindra människor från att mötas, utföra sina uppdrag eller sitt arbete och uttrycka sina åsikter”. Men den nazistiska rörelsen i Sverige gör ju mer än så. De hindrar inte bara, de är beredda att mörda och sätta skräck i hela samhället. De har metoder och säkerligen också resurser för att bygga bomber som kan användas både mot samhälleliga institutioner och individer.

Så vad säger våra politiker? Under måndagsmorgonen rapporterade Ekot (12/3, 2018) att Centerpartiet (!) ställer krav på granskning av Säpos agerande och vill att ärendet tas upp i säkerhetspolisens insynsråd, där ledamöter för alla riksdagspartier är representerade. Där vill man att Säpo ska redovisa vilket lagstöd man baserade sitt agerande på. Vänsterpartiet rättspolitiska talesperson Linda Snecker säger till Ekot att hon ”har svårt att se att en spaningssession mot till exempel en återvändare från IS skull gå till på samma sätt”. Man kan ställa sig frågan, borde inte fler politiker reagera högljutt reagera när det tydligt visar sig att Säpo inte tar sitt uppdrag på allvar?

Människor har blivit dödade av rasister och nazister tidigare i det här landet. De senaste åren har dödsfall och mord tack och lov inte varit följden av det ökade våldet. Men om Säpo fortsätter på det här slappa spåret är det bara en tidsfråga innan någon dör.

Säpos nya chef, Klas Friberg, som tidigare varit i kontakt med de göteborgska nazisterna i sin egenskap av regionpolischef för polisregion Väst, borde skyndsamt redovisa vad som görs för att stoppa den växande nazistiska rörelsen, inte bara i Göteborg, utan i hela landet. För förtroendet har i och med Ekots granskning fått sig ytterligare en allvarlig törn.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • bombdåd
  • Göteborg
  • Säpo
  • Showan Shattack
  • terrorism

Ledare