Inrikes

Nazisthot och otrygghet kastade en skugga över Almedalsveckan

Victoria Kawesa.

Inrikes

Under förra lördagen talade nazistiska Svenskarnas Parti i Almedalen. Partiet deltog inte officiellt under veckan, men syftet från partiet var troligen att talet i praktiken skulle bli som en inledning på veckan. Partiet hade också ett tält uppsatt alldeles intill övriga organisationers tält. Det gjorde att många kände sig otrygga och flera gånger förekom regelrätta hot.  
Victoria Kawesa, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ, är en av dem som blev utsatt. Hon deltog i en debatt från Sveriges Radios scen. Redan innan hade hon fått höra att personer från Svenskarnas parti hade cirkulerat kring platsen, men att det fanns säkerhetsvakter på plats.

Journalist fick ingripa

När debatten drog igång kom ett gäng med Svp-jackor, satte sig långt fram i publiken och stirrade på dem på scenen.
– Sedan ställde sig plötsligt deras partiledare upp och skrek ”ni ljuger, ni ljuger”. Då kände jag att säkerhetsvakterna måste ingripa snart.
I stället blev det en journalist som fick gripa in och be mannen att sätta sig ner. Incidenten tog spinn på sociala medier och rasister uppmanade nazisterna på plats att gå upp på scenen och ge dem ”ett par rejäla käftsmällar”. Någon annan skrev att det ”är synd att man inte har vapenlicens”.
Victoria Kawesa gjorde en anmälan om olaga hot, men den lades ner då polisen bedömde att det inte rörde sig om ett brott.
Fi kräver en uppdaterad nationell antirasistisk handlingsplan för myndigheter och Victoria Kawesa tror att en sådan hade kunnat gjort skillnad under Almdalsveckan.
– Då kan till exempel polisen få i uppdrag att prioritera hatbrott eller att jobba aktivt mot hets mot folkgrupp.
Hon tycker att det borde ha gjorts mer av arrangörerna för att hindra ett nazistiskt parti från att vara på plats. Hon är också kritisk mot att det inte fanns någon beredskap för att hantera hot och obehagliga situationer som kunde uppstå under debatten.
– När man bjuder in rasifierade personer att tala om Svp borde man förstå att vi är extra utsatta. Sedan visar man en oerhörd slapphet när man inte för bort dem från mötet. Det man signalerar är att de får hota oss som de vill.

”Afrofobin sprids just nu”

Victoria Kawesa är inte ensam om att ha blivit utsatt. En socialdemokratisk politiker fick rasistiska glåpord kastade efter sig. En gäng svenskpartister kom fram till Aisha Mussa Gaas, vice ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund och uppträdde hotfullt.
Även om många har känt sig utsatta tror inte Victoria Kawesa att det är en slump att det är just hon och de två andra personerna som hotats.
– Det är tre afrosvenskar som attackerats under Almedalen. Afrofobin sprids just nu och särskilt på Almedalen så sticker vi ut.

    Inrikes