Krönika

Nerknarkad fristad på väg in i EU

Krönika

Europeiska Unionen utvidgar sig. Om den köpenhamnska utbrytarstaten Christiania återförenas med Danmark får unionen ytterligare ett par kvadratkilometer Lebensraum. Men än så länge står Christiania utanför både Danmark och EU. ”De forlader nu Unionen / You are now leaving the EU” berättar en skylt ovanför ingången.
I normala länder sätter man omedelbart in militär mot utbrytarstater, men Danmark har låtit christianiterna hållas sedan 1971.
Det är oklart varför Danmarks mittenhögerextremistiska regering förra året bestämde sig för sig att annektera Christiania. Det kan handla om påtryckningar från regeringens urflippade stödparti Dansk Folkeparti, som länge krävt en hårdare politik mot utbrytarstaten. Och detta är knappast det mest obehagliga av de krav partiet fått igenom.
Danmarks största dagstidning EkstraBladet, en bisarr parodi på Expressen med vissa inslag av Slitz, har gått till motangrepp och kräver att Christiania ska få vara kvar och att knarket ska legaliseras även i moderlandet.

Danmark framställs ofta, inte minst i dansk press och i svenskt folklynne, som frihetens hemland, till skillnad från det trista förbuds-Sverige. Och visst, i Danmark kan man köpa horor på gatan och öl på 7-eleven. Men annars är nästan allting förbjudet. Går man mot rött ljus blir man haffad av politi och på kvällen är det olagligt att sälja smörgåsar på uteställena. Alla mataffärer är stängda på kvällar och på söndagar (”lukke-loven”). Faktum är att det enda som är tillåtet i Danmark är sprit och prostitution. Vid flera tillfällen i höstas gjorde den danska polisen räder in i Christiania, och beslagtog narkotika. Det hade varit ett klart brott mot folkrätten, om världssamfundet hade erkänt Christiania som självständig stat. Och om världssamfundet hade brytt sig om folkrätten. Söndagen den 4 januari stängde christianiterna själva, i ett sista desperat försök att rädda sitt land, den så kallade Pusher Street. Det var till denna grusplan all knarkhandel var koncentrerad. Pusher Street var så allmänt känd att den stod med på turistkartorna i Köpenhamn.
Jag har alltid passat på att ta en tur förbi Christiania, när jag varit i Köpenhamn. Mer exotiskt resmål får man leta efter. Köpenhamn känns som en annan världsdel, Christiania som ett annat solsystem. Hela området är som en sliten bakgata. Sådana som fanns i Sverige innan de sanerades bort av miljonprogrammet. Fristatens röda flagga med tre gula prickar vajar trotsigt över marknadsstånden och över de slitna husen med den surrealistiska arkitekturen. Sist jag var i Christiania, i höstas, vilade dock redan domedagsstämningen tung. På Pusher Street hade desperationen drivit vissa langare till självsanering, de hade satt upp skyltar med texten ”Aldersgraense 16 år”.

Christiania har ingen armé att sätta in mot ett annekteringsförsök. Här finns ju inte ens någon regering. Istället arbetar man med propaganda riktad till danskarna. Tröjor med texten ”Bevar Christiania” har länge varit vanliga i Köpenhamn. Och över 70 000 danskar har skrivit under en protestlista mot sin regerings aggressionspolitik, rapporterar Dagbladet Arbejderen (6/1).
Men inte tror jag att Christiania överlever, i alla fall inte i sin nuvarande form. Nu när Christianias basindustri, knarkhandeln, är sönderslagen är det nog bara en tidsfråga innan fristaten återförenas med moderlandet. Då är det bara för Danmark att marschera in, privatisera den kooperativt ägda marken och tillsätta ett styrande råd.
Christiania var en gång en dröm om ett annorlunda samhälle. Den drömmen gick för länge sedan upp i en sötdoftande rök. Det är dumt med knark. Det insåg man om inte annat när man besökte Christiania. Här fanns inte många normala pupiller, och frågade man någon vad klockan var fick man ett nerrökt mummel till svar. Den intellektuella nivån är så nerdrogad att christianiterna inte på allvar orkar försvara sin stat. Den som besökt Christiania och fortfarande är knarkliberal, är nog ett hopplöst fall.
Men innerst inne önskar jag nog att Christiania lyckas överleva. Om inte annat för att reta Dansk Folkeparti. Och EU. Fast å andra sidan… det är ju bättre att danskarna annekterar Christiania, än att de är med och annekterar Irak. Världen är bra snurrig. Inte konstigt att folk börjar knarka.